Alhamdulillah

4:24:00 PM


Alhamdulillah..Iman dah selamat menjalani pembedahan telinga..secara ringkasnye ku ceritakan ye bagaimana perkara ini terjadi..

Actually, pada tahun 2011 iman demam selsema lama..lama yg tahap sampai kuar air kot telinga..mase tue iman bru setahun..so aku sebagai mama yg sgt risau pg klinik check..doc suh refer ke pakar telinga hospital putrajaya..so pada 16/12/2011 1st time iman checkup kat sana dan start dari situ la kami dok ulang alik ke spital putajaya tuk check telinga dia...siap ke bahagian audiologi lagi..hurmmm, sampaikan iman sgt fobia dgn hospital putrajaya..nampak pintu je dah ajak balik..kesian anak mama..

dan sebenarnye sekali itu saja air kuar kot telinga iman..lpas dari itu walau dia demam suhu tinggi xde kuar dah..bende dlm kan kte x nampak..so aku fikirkan biasa² saja sbb iman xde masalah pendengaran..malah dia x suka pada bunyi bising atau terlamapu kuat..sama mcm aku..so klau psg tv volume slow pun dia akan dengar..

checkup pada 20/02/2013 doc buat decision nak operate..perasaan aku?x tahu lah..takut, berdebar, risau, pasrah, tawakal..mcm² lah..yela aku bknnye doctor so xtau apa masalah dia..stakat dgr doctor explain itu ini jelah..aku bkn nampak camana keadaan dalam telinga iman..so, doctor bagi tarikh 23/04/2013 iaitu selasa lepas untuk operate iman..daftar masuk daycare kat spital putrajaya seawal jam 7.00 pagi then iman di operate plg awal sbb diorg mmg utamakan budak plg kecik..sbb kene puasa kan..last iman menyusu malam tue pukul 1.00 pagi..mmg aku sengaja bg dia tdo lambat sbb tkut dia ngamuk nak susu pepagi esok..huhu

Start operate pkul 8.45 pagi..siap dalam jam 11.00 pagi diorg panggil aku ambik iman dlm blk operation..iman sgt cranky..mse nak bg gas bius tue, dia menangis x brenti..dok la ckp nak balik..kesian sgt tp aku buat x reti malas nk layan perasaan sgt..so kene paksa bg ubat bius mse dia tengah nanges tue..kejap je dia sedut dah lalok dan tros senyap..mcm dia tgh tdo..yg buat aku sedih, ble doctor dlm tue suh aku cium dia..xleh nk ckp la cmne rase...dr blur tros sedih..1st time masuk blk OT..






pengalaman yg sgt aku x suka..harap nielah kali pertama dan terakhir..rupanya doctor bagitau dalam telinga iman belah kanan dan bengkak..penuh dgn air..compare dgn kiri x teruk sgt..kalau lah dibiarkan lama boleh effect pendengaran dan makan otak..Ya Allah..sebbaik la cepat..so doctor operate masukkan tiub kecil dalam kedua belah telinga, so air yg ada akan keluar dgn sndiri..mmg ble iman tdo mengiring ke kanan, akan keluar air mcm hingus..putih kekuningan..

so, next checkup untuk follow up pada 08/05/2013..harapnye dah oke dan xde pape..tiub dalam telinga iman tue akan tercabut sndiri..so doctor ckp x pyh risau..petang tue dalam pukul 5.00pm iman dh discharge..sbb dia mkn oke xde muntah pape..

doakan yg terbaik tuk iman ye..semoga anak mama sihat sepenuhnya secepat mungkin..aminnnnnn


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

 XOXO
 ♥zaza♥

You Might Also Like

2 kata cinta

  1. allahuakbar...moga semua pulih spt sediakala

    ReplyDelete
  2. iv drip tu sakit, blh bengkak tgn. huhu, semoga iman cpt smbh

    ReplyDelete

♥ TQ tinggalkan jejak anda, Love ♥