♥ Habit Iman


Iman nie ada satu perangai tau..suke buat mimik muke..everytime nk ambik gambar dia mesti dia akan buat cmtue..kekadang geram tp mimik tue lapenghilang stress aku..huhu

Nak tau mimik muke cmner? ha tgklah nie..

 See, comel sangat okeeee..teros ko rase nk gomol dia..huhu

 Tgklah..kalau la aku yg buat..sumpah buruk oke..haha

 Tapi, klau bebudak cmnie..buatlah pesen ape pun sentiasa comel ko rase nk gigit²..haha

 Oke, tau la comel dik..enough ok..haha..owh rindunya kat budak kecik nie..

Dah pndai buat² ketawa besar..like hahahahaha..serius aku x tahu mana la dia tgk or dengar..buat² batuk jgak sudah pndai..bikin hati mama x keruan geram nk gomol..huhu


p/s: Iman sgt behave di taska baru..sgt pndai berdikari..she's fine cikgu dia cakap..mkn byk..berkawan oke..ohhh so proud la mama dgn kamu dik..buat mama rase kamu dah besar & akan tinggalkan mama..huhu..sgt berdikari mcm mama..aku plak yg sedey ble dia cmtue..pndai btol bawak diri..tahu mama keje tuk dia so dia kene la behave kan..Love u sayang mama&abah..

"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

 XOXO
 ♥zaza♥

♥ Hati Berdebar, InsyaAllah..


Ari nie, perasaan aku sama seperti saat aku anta Iman ke Nursery mse usia dia 3bulan..sbbnye? Ari nie Iman beralih ke Taska baru..gara-gara aku x puas hati kes mnggu sblomnye..kekeke..tapi, pada pandangan aku taska baru nie bagus..siap ada aktiviti so means budak x kan boring..sesuai la kot nga Iman yg sgt la aktif tue..bayaran jgk sedikit murah dr before..taska nie pun ada tadika jgk..so senang nanti 4 tahun tros transfer masuk tadika under same agency..dan taska nie pun berdaftar dgn JKM..

Berdebarnye semalam x lena tdo tau..dah la Iman pun tdo lambat..dekat 2am bru tido..aku plak tido ayam pasalnye x keruan pikirkan apela nk jadi esok(ari nie)..kul 6.30 dah bangun..kuar kul 7 sbb standby if Iman meragam ke ape..dr mlm td aku keep mention dia "esok adik g sekolah baru tau..xmo nanges² tau..dia selambe je angguk..hehe..berpuluh kali aku ckp kat dia ayat yg sama..risauuuuu..

Pagi td angkat dia ok..masuk kete pun ok..dlm kete pun aku still ckp bende sama..smpai beria nk turun kete tp ble aku nk pass kat cikgu baru dia tros dia xmo..meraung sebut mama, mama..hati aku xyah ckp la..separuh hati dah lemah sendi sume..x sampai hati kot..air mata dhbergenang tp kene kontrol cun depan cikgu dia..hehe..aku kuatkan hati bg kat cikgu dia dukung jgk..cikgu dia bwk masuk dalam tgk tv senyap..hehe..lega disitu tp selagi x g ambik dia ptg nie selagi tue x tenang..

hope she's doing fine..moga dia terhibur di sana..happy dgn kawan baru dan suasana baru..x sabarnye nk g ambik dia tnye cikgu dia cmne dia hari nie..

p/s: Anak mama sayang, plz behave ye..mama mahukan yg terbaik buat adik..so, mama mahu adik pun sama jgk..belajar berdikari..mama sentiasa doakan yg terbaik tuk anak mama..(emo la plak..sedeyyyy..huhu)



"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

 XOXO
 ♥zaza♥

Done, Plz Pray For Me..


Alhamdulillah..borang tukar dah di sign..harap²nye adalah tempat yang kosong tuk aku dan bos yg oke..x mengharapkan bos yg terlalu baik tp cukup paham situasi aku sebagai seorang isteri & mama..cukup sekadar dapat bos yg pentingkan keluarga..yang selalu cuti untuk bersama keluarga..so, dari situ dia akan memahami aku..

Biarlah dia nak terasa ke ape, tapi cukup sudah rasenya aku berkhidmat utk dia..biarlah org lain plak yg merasa..aku nie bukanlah yg terlalu pentingkan kerja tp kerja utk keperluan hidup disamping masih lg sebagai isteri & mama..ye, keluarga lagi penting bagi aku especially my manja Iman Ariana..she's everything to me..

My Soul, My Love, My Everything

so, if org x paham tugas aku sebagai mama Iman, aku x boleh nk accept..itu hak aku..sedangkan aku punye hak utk cuti selama 5 tahun utk menjaga anak apalah sgt jika aku mtak cuti plg lama seminggu utk berikan perhatian pada anak aku yg semestinye memerlukan aku..cuti aku masih ada banyak lagi lainlah klau cuti aku dah abis..

Kengkawan, doakan aku supaya cepat dapat tukar ye..xde hati dah dok sini..kerja pun ala kadar x sepenuh hati..


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

 XOXO
 ♥zaza♥

Aku Nekad!!!

Sejak kelmarin aku dok sentap, sape yg follow twitter aku tau lah..nape? Meh aku story so korg leh paham..

Alkisahnye, Taska Iman kene tutup sminggu sbb wabak HFMD(penyakit tangan,kaki&mulut)..start dr jumaat semlm(16/3) smpai la ahad depan(25/3)..so, last choice aku kne la mtak cuti nk jaga Iman..aku nk cuti 3 hari then lg 2 hari laki aku plak cuti..Mse aku mtak cuti blh dia jwb "Taska anak U yg tutup U plak yg nk kene cuti?" Eh ngok ngek btol lah..mse nie aku dh pnas hati dh..dah itu anak aku mmg la aku yg kene jaga dia..bkn dia ada mak bapak lain blh jaga..bknnye aku ada maid mcm ko..ko xpela duit maid pun krajaan bayorkan..geram sungguh aku..

Pastu, dia sambung "U kene gilirlah dgn husband U jaga" eh, dh aku mtak 3 hari tue aku dh bincang la tue..klau x aku dh mtak smggu la budussss..ape punya bangang lah..harap pangkat je bsor pk x abis..ngokkkk.. Yg buat aku lg panas hati & bengkak, dia leh jawab "TENGOKLAH" means tgklah if dia nk bg cuti ke x..eh, nk mtak cuti mcm nk mengemis..ape ko ingat aku kuli batak ko ke?aku mkn gaji ko pun mkn gaji jgk..if aku nie kuli ko pun kuli jgk sama taraf nga aku..xyah nk feeling boses sgt la..

Aku dh panas sgt smpai dh nanges2..tros aku nekad isi borang mtak tukar..lantak ko la nk sokong ke x..klau ko tnye aku nanti nape aku tkar tahu la aku menjawab..ape ko ingat slame nie aku diam aku x reti nk jawab..slame nie ko ckp itu ini aku ikut je..itu x blh ini xblh tp officer ko yg lain dok buat ko xde plak pantau ke ape..aku dh lme kot sabar dgn dia nie..dgn prangai dia yg smua bnde nk cpat ingat aku nie robot ke?

Aku klau hal yg melibatkan anak aku & family, jgn sesekali ko bg reason yg bodoh aku xleh cuti..ko giler keje xde kene mengena dgn aku..keje la ko smpai out..bg aku, anak&family lg pnting..ckup la slame nie aku sabar dgn kerenah ko yg kekdg x logik tue..merampus je..dh tua mmg la nyanyuk tp giler nk keje smpai 60tahun..

Aku dh nekad..hati aku dh bulat..ko nk pk ape lantak la..ckup la aku jge hati ko slame nie..tp if ko nk feeling boses lelebey..sorry to say..not anymore..aku dh muak..

Aku pun dh cri Taska lain tuk Iman..dkat presint 8..lg murah 250 je..pnat dh aku taska asyik tutup je..menyusahkan aku je..biarlah Iman rasa suasana bru & lain plak..redha jelah if dia x brape suke nanti lama2 dia ok la..Taska skrg nie pun sama jgk klau dia moody aku tggal pun nanges jgk..harap dia ok la..

Maaf la korg kne dgr aku bebel..aku dh x tahan la..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

♥ Kemuliaan Ibu Di Dalam Islam



1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. 

2. Wanita yang hamil mendapat pahala puasa pada siang hari dan pahala ibadat pada malam hari.
 


3. Wanita yang bersalin mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah s.w.t menganugerahkannya satu pahala haji.


4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia dikira sebagai mati syahid.
 


5. Wanita yang memberi minum susu badannya kepada anaknya, akan dapat satu pahala daripada setiap titik susu yang diberikannya.
 


6. Wanita yang memberi minum susu badannya kepada anaknya yang menangis, maka Allah s.w.t beri pahala satu tahun pahala solat dan puasa.
 


7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh dua setengah tahun, maka malaikat di langit mengkhabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.


8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit, akan memperoleh pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
 


9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit, akan diampunkan oleh Allah s.w.t akan seluruh dosanya dan apabila dia menghiburkan hati anaknya, Allah s.w.t mengurniakan 12 tahun pahala beribadat.
 




"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

XOXO
 ♥zaza♥

♥ Weekend Kami



Unplanned pun sbnarnye..tetibe je nie..pk kan last bwk Iman ke zoo mengenal haiwan adalah mse dia umo 6 bulan di zoo taiping mse bercuti ke penang..haha..ape la yg dia tahu ye mse tue..so, decide la bwk dia ke zoo negara..

Org yg paling awal bersiap klau nk kemana-mana..haha..mama siapkan dia dulu bru mama pg mandi, so budak nie akan meroyan smpai la mama bukak pintu nk kuar..haha
Maafkan rumah saya yg agak bersepah itu..ohh mmg bersepah ye..rumah nie klau lepas kemas/vacuum mampu bertahan 5 minit je..jap lg ko tgk la anak dara sorg nie mentaufankan blk rumah..nasib la, tue bru sorg..klau 2,3 org..

Dalam kereta dh x reti duk diam..sekejap dok depan kejap dok belakang..buat aksi yg bikin jantung mama berdegup kencang..tp klau mama drive reti plak dok diam sbb mama marah² kan..haha..main CC mama yg dh expired..huhu

Tunggu train dlm zoo..sbbnye lupe bwk stroller  Iman..malas nk tawaf zoo tue sbb penat weh..so, naik train wlau x brape puas & mmg x puas pun..haha


Muncung je..dpt naik train pun muncung..haha..makin besar makin byk akal..asyik buat mama berangin jek..alih² abah yg jadik mangsa..haha

Buli abah..suh mama dukung tp mama wat x reti jek so abah la yg kene take over..mama dah galas beg..berat oke..haha

Sibuk tgk tiger mama panggil nk snap pun xmo..cube tgk uncle sebelah tue ambik gambar pkai ipad..oh i menjels u olsss..tros laju² pergi tmpat lain..laki aku bleh gelak je..xpe, next month mmg aku paw dia tuk byr half ipad tue..hadiah bufday ok..haha

sebab utama aku ltak gambar flamingo nie sbb aku nk gtau knape ada warna putih dan oren..yg putih flamingo betina dan yg oren flamingo jantan..flamingo xleh berpisah hidup tanpa pasangan ye..so sbb tue diorg dok skali..haha..aku pun bru je tau sbb driver train tue yg gtau..kih kih

Sila perhati anak dara saya..sbb pic katbawah nanti position dia akan berubah..seyes penat weh..mmg aktif btol anak dara aku nie..smpai mama xleh nk kontrol cun ok..(wakakaka)

Hahaha..tgk reaksi muke aku..mase nie dia dok sibuk nk turun dok kat bawah tue..xnak dok atas kerusi..letihhhhhh..tue reaksi senyum tp dalam hati geramnye nk cubit paha dia..haha..seb baik ramai org..klau kat rumah buat prangai dh kene rotan taukkkk...

p/s : Ok, next week ke metropoint kajang kte sbb laki ade bowling tournament..lg sminggu jgk ehem² i dh nak masuk 26tahun..tp tetap trase diri mcm budak skolah wlau dh ada anak sorg..kau mampu?haha


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

 XOXO
 ♥zaza♥

♥ Happy Dengan Gaji Baru..Tq Bos



Rata-rata ramai yg dah tahu dan semua berpuas hati & gembira dgn pengumuman PM psl penambahbaikan gaji baru..xde SBPA tetapi kekal SSM kembali..

Saya sgt happy dgn gaji baru sy..sbbnya tarikh pergerakan gaji sy kembali ke JAN dgn terbatalnye SBPA..klau ikut SBPA dia tukar ke APRIL..jadinya saya akan dapat tunggakan gaji yg double, triple dan upper..haha..seronokkkkkk!!!

Ipad 2, tunggu tuan baru mu nie ye..sabarrrrrrr...hehe 

Syukur Ya Allah atas rezeki yang KAU berikan kepada kami..Alhamdulillah..


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

 XOXO
 ♥zaza♥

Plz, Don't Ask Anymore !!!


Salam semua..nak share ayat yg aku jumpa kat satu forum dan sesuai dgn apa yang aku tgh fikirkan skrg nie..

"
Setiap pasangan yg dah berkahwin pasti akan ditanya..bila nak ada anak..bila dah dapat seorang..akan tanya lagi..bila nak ada anak kedua? dan seterusnya...

Tetapi ada tak orang tanya macam ni ...bila ada anak..sudah sediakah pikul tanggungjawab utk anak itu? untuk makluman, anak ini adalah pinjaman Allah untuk kita. amanah Allah. bukan hak kita. Allah cuma salurkan melalui benih seorang ayah dan rahim seorang ibu..

Bila anak itu dah lahir...maka lahirlah jugak sebuah tanggungjawab yang maha berat. perlu apa diajarkan pada anak itu ketika awal kelahiran...ketika umur 7 tahun..perlu di ajar apa pula...agar anak itu tidak sesat mencari 'jalan pulang'. 

Bila si anak dah meningkat dewasa, dia keluar dari "kelambu" jagaan kita dan buat perkara tak sepatutnya...dosa itu akan jatuh pada kita.. terutama anak perempuan...dosa yg dilakukan akan ditanggung oleh ibu dan ayah  sehinggalah dia berkahwin..."kitab" itu diturunkan pada suami.

Itu baru cerita seorang anak. bagaimana kalau ada dua, tiga, org anak? mampu bg kasih sayang yang adil? cuba fikir2 kan. jangan sampai memilih kasih dengan si anak. buruk padahnya. jadi untuk melahirkan umat Muhammad...janganlah difikirkan kuantiti..tetapi fikirkan kualiti. dengan izin Allah, kita boleh membentuk kualiti anak tersebut. "


 Perkara inilah yg sering berlegar di fikiran aku..mampukah aku? Sebab zaman sekarang bermacam gejala yg dah ada di dunia nie..aku sendiri pun belom tentu mampu nak melalui pelbagai cabaran tue so camana aku nak didik anak aku?

Pada yang rasa dia mampu aku tabiklah kat korang sbb aku akui mmg aku x mampu lagi buat masa sekarang..so , better aku uruskan Iman dulu then bila aku rasa Iman dah ready dan aku pun ready maka InsyaAllah dengan izin-NYA akan adalah orang baru dalam keluarga kami nanti..

Bukan apa, aku dah letih nak jawab soalan orang..ye, stiap org ada pandangan masing² dan aku tahu tahap aku setakat mana..buat masa sekarang aku hanya mampu Allah pinjamkan Iman buat aku & suami..yg selebihnya aku serahkan pada DIA kerana DIA LEBIH MENGETAHUI segala sesuatu..


As Long As We're Happy Together..Just 3 of us..


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

XOXO
♥zaza♥