♥ Update Iman


 Oke, dh lame x update blog..so nk start dgn perkembangan Iman yang dah nak masuk 1tahun 4bulan dlm mase 9 hari lagi.. mse sgt cepat berlalu..mcm bru semlm lahirkan dia dan nahhhh dia dh membesar dgn sihatnya..Alhamdulillah..syukur atas kurniaanMU Ya Allah..

Iman dah boleh ckp..xdelah ckp mcm kite yg dewasa nie..tp sepatah-sepatah..sebut mama tue mmg dh selalu sgt..every minutes..sebut abah pun sama..

ble aku tanye Iman, "abah mane?"
dia akan jawab "abah ije(keje)"..sbb dr dlu lg aku ajar..abah mane?abah keje..

ble nk minum air, dia akan bgtau.."mama, air"..tue maknyenye dia nk air..

pastu, klau bende yg dia x reti nk bgtau or sebut, dia akan panggil "mama" then tunjuk ape yg dia nak..hehe..

bile dia berak plak, walhal mse tue aku dh tgk dia tgh meneran..tp aku wat xtau je saje nk tgk kan..ble dia dh abis berak, dia dtg kat aku.."mama, yak(berak)..haha..so comelll oke..

dah mule mengenal binatang..nmpak kucing je "cat"..nmpak gambar ikan dalam buku dia "ish(fish)"..hehe..smpai muncung² mulut nyebutnye haaa...

nmpak fon aku je, tunjuk²..nak main application yg animals tue..klau tekan² nanti kuar binatang skali dgn sebutan..then dia sebut la pe yg org tue ckp..walaupun x jelas tp aku paham la ckt²..hehe
ble dia nak ape² tp aku xmo bg aku akan ckp "no" sambil jari telunjuk gerak kiri kanan..otomatik akan meniarap guling sbb dia tahu dia xkan dapat..haha..kekadang dia sndiri akan ikut pe yg aku buat tue smbil sebut "nooooo"..sweetnye anak mama..

Alhamdulillah aku tgk Iman nie cpat paham..suke berkawan..cme problemnye Iman nie susah nk berenggang nga aku je..yela, selain dr dok nursery mmg mse dia ada nga aku je..sahkan nga org lain..nga abah dia sndiri pun dia jeles..marah² abah dia dok dekat nga aku..haha..lagi la aku suke ngusik kan..huhu


 Dah pndai posing..ble gtau je nk ambik gambar, cpat² tgk fon..haha

Dah besar anak dara mama..comel pun..hehe..mama doakan anak mama berjaya di dunia dan juga di akhirat sana..aminnn


p/s: since Iman dah besar ramai btol yg menanye bile nk menambahnye..senang aku bagi jawapan..Iman akan dimanjakan smpai umo dia 5 tahun..so, dia dh 4 tahun je insyaAllah akan proses adik tuk Iman..moga diperkenan Allah..so, jgn tnye lagi ek..haha


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."

XOXO
♥zaza♥

♥ ww ♥


Sian Iman kene ngusik nga mama..nasib la dik dpt mama yg suke ngusik awok..hihi..=)


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

XOXO
♥zaza♥

Cemburukah Aku?





Nak share apa yg aku baca tadi dari blog Saidin Hj. Md. Hasnam



“Ustaz, boleh tak kalau di syurga nanti, saya tak nak suami saya ada bidadari?”
Soalan ini pernah dikemukakan oleh seorang wanita (entah datin mana tah), sewaktu sesi soal jawab dalam satu kuliah (kalau aku tak silap, oleh Ustaz Dato Abu Hassan Din Al-Hafiz), pada sekitar awal 90-an.

Datin tersebut wajar diberi ucapan syabas kerana berani menyuarakan apa yang terbuku di kalbu ramai wanita. Tapi pasti kebanyakannya tak tergamak nak luahkan perasaan tu.
Apa puncanya sampai jadi macam tu? Penjelasan yang paling mudah, sebab cemburu.Penjelasan yang lebih mendalam; sebab wanita sebegitu menyangka bahawa suaminya adalah MILIK mutlak si isteri. Sebagaimana miliknya terhadap kereta Mercedesnya dan rumah banglonya. Tak mahu KONGSI dengan orang lain.

Tapi..Dalam Al-Qur’an kan bidadari disebut tanpa berselindung?
Biar aku beritahu apakah jawapan ustaz yang awal tadi.

“Di syurga nanti, selagi puan tak berenggang dengan suami puan, suami puan seakan-akan tak nampak pun bidadari. Tak perlu lah puan risau sangat. Yang penting sekarang, usahakan agar puan bersama suami dapat menjadi ahli syurga. Kalau isteri terpaksa masuk neraka buat sementara, dan suami yang masuk syurga dulu, saya tak jamin la bidadari tak ganggu dia..” Padat dan bersahaja jawapan yang diberikan ustaz, disambut gelak ketawa hadirin. Si datin tunduk sambil tersenyum kelat.

Hmm..kenapa suami tak nampak bidadari bila isterinya ada? Sebab wanita ahli syurga kelak akan dijadikan oleh Allah sebagaiketua bidadari.Hebatnya kecantikan ketua bidadari ni, adalah ibarat cahaya bulan mengambang penuh di musim panas. Para bidadari yang lain pula ibarat bintang-bintang yang bertaburan di sekelilingnya. Hanya menyerlah tika bulan menyepi.

Maka apabila Ketua Bidadari itu hadir, si suami seolah-olah terpukau, dan bidadari yang lain seakan tak kelihatan, ataupun nampak kecil saja. Macam gadis jelita dikelilingi budak-budak tadika. Tentu saja fokus si suami takkan beralih dari melihat isterinya.

Hebat kan? Tapi macam mana kalau tiada bidadari langsung? Kan lagi bagus kalau tiada saingan?Tidak juga.Andai tiada bidadari, maka cantiknya Ketua Bidadari umpama bulan penuh di langit yang kosong. Kejelitaannya jadi kurang menyerlah kerana dia cantik sorang-sorang, tak ada siapa yang kurang dari dia, jadi pada siapa dia nak dibandingkan? Pada jiran di mahligai bersebelahan yang jaraknya sejauh mata memandang?

Wahai wanita penghuni syurga; anda sama cantik saja dengan Ketua Bidadari yang lain. Tak berapa seronoklah. Anda hanya paling cantik di mata suami anda. Begitu juga Ketua Bidadari yang menjadi jiran anda, tercantik di mata suaminya.

Satu perkara lagi, para bidadari syurga adalah penghuni asal yang telah Allah tempatkan di situ. Mereka penduduk asal syurga. Tak bolehlah nak halau mereka pula. Nanti mereka mengadu pada Allah. Mereka tidak pernah berbuat dosa, taraf mereka seakan malaikat yang sentiasa makbul doanya. Cuma mereka ini Allah kurniakan nafsu sebagaimana manusia. Tetapi nafsu mereka bersih (tidak takabbur terhadap Allah) dan tidak terhijab.

Dalil tentang mereka mempunyai nafsu, dalam surah Al-Waqi`ah ada ayat yang berbunyi `uruban atraaba, yang apabila diterjemahkan bermaksud:“sentiasa merindui (suami mereka yang berada di dunia) dan muda belia usia mereka”.


 Bila baca entry dia nie, aku mcm terpk..eh ye jgk kan..so, sama² la usaha agar kte tergolong dalam golongan ketua bidadari tue nanti..insyaAllah..


Banyak ilmu yg aku dpt tadi dr blog beliau..so, korang if ada masa boleh la terjah ye.. CLICK SINI




"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

XOXO 
♥zaza♥

Rambut Baruku 2012


 salam semua..yup akhirnya aku berjaya memujuk suami terchenta tuk potong rambut..walau kene bersyarat bagai ku rela asalkan hajat nk potong tercapai..hua hua

ye, susah btol nk pujuk dia kasi aku potong..nie ntah kali keberapa ku mintak..akhirnya berkat balik kg jumpa mak ayah terbuka jgk hati dia..hehe..sekali usul je tros dia ckp bolehlah..hehe..padahal aku saje je test..akhirnye dpt..lebiulah..haha

Agaknye dia nk aku potong tempat murah kot..ko tau kat kg aku potong sekali cuci sekali blow RM20 jek..percaya x?sila percaya oke..klau kat cnie RM100 mmg xkan lari punye..huhu..berbaloi-baloik taukkk..hepi sayep...=)


Oke, nie rambut aku before..aku wat curl kat hujung tue then time nie x smpai sejengkal lg nk cecah pinggang..pastu rambut wavy jek..berat kot..time nie rambut aku mmg byk gugur..lepas vacum x smpai sejam lepas tue tros ada rambut kat lantai..stress sgt..klau mandi lme okeh..nk bg rambut btol² basah..sbb tue aku mandi pagi jarang basuh rambut skali..aku akan mandi basuh rambut petang..sbb aku x biasekan nk g keje rambut basah dlm tudung..x selesa satu hal dan x elok jgk tuk rambut okeh..

kecuali klau terpaksa mandi ehem ehem tue xleh nk elak lah kan..haha..mmg seronok rambut panjang..feel dia lain mcm..laki aku mmg suke lah kan..iman pun suke jgk tarik rambut mama..huhu..lgpun rambut aku mmg lebat...jenis rambut yg lembut ringan tp lebat..gugur dh byk tp stil lg lebat..


 Laki aku bg syarat nk potong boleh tp panjang still sama mcm before..so, aku ckp kt yg tukang gunting tue, aku nk layer..kasi nipis tp rambut tetap panjang mcm dulu..oke, dia tetap jgk potong hujung rambut aku tue mcm trim gtu..nk bg ujung sihat kan..so, xnmpak la ketara sgt..laki aku pun puas hati..

lebih kurang cam gambar sandra bullock nie rambut aku skrg..suke sbb ringan sgt..klau mandi tue seronok je sbb rambut cepat kering..dan yg paling aku suke sbb rambut aku dh x byk gugur..ada la selai dua tp blh dikatakan 90% x gugur dah..hepi wehhh..rambut tetap panjang dan kepala pun ringan..gtau hubby aku dia ckp yelahhhhh..haha..



Dah boleh simpan rambut panjang² lepas nie..klau mcm tebal sgt leh g nipiskan je..xyah nk potong pendek..bleh simpan rambut panjang mcm jue aziz tue plak..lawa kan rambut dia...sgt berkenan..da lah cantek kan..lembut gitu..


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

XOXO
♥zaza♥

2012



Assalamualaikum..

Entry pertama di tahun 2012..juga hari pertama bekerja di tahun ini..seminggu bercuti pulang ke kampung..seronok..ada juga yang x seronok tp xyah citer la..kte cerita yg seronok aje..hihi

seronok juga berjalan di blog org khatamkan entry yg ketinggalan..macam² cerita ade kan..aku jgk ada byk cerita tp xtau nk cerita yg mane dulu..

Mulakan dengan azam lah..aku sbnarnye xde pun azam nie..tetiap tahun sama aje..sbb aku jenis klau nk buat tros buat..klau nk beli pape tros beli..xde perancangan..huhu..tapi tahun nie nak gatal² ada azam boleh?haha..x byk pun..ckt je..

1.  Start saving tuk buat rumah sndiri..paling minima RM500 sebulan..klau ada duit lebih InsyaAllah saving lebih..amin

2.  Nak cantekkan kereta..kereta aku tue dah calar sane sini, kemek lah..semuanya sbb org langgar..sedih di situ..klau sbb aku sndiri xpela jgk..Klau blh nk tukar kaler, sportrim..insyaAllah..amin

3.  Nak holiday ke langkawi..masa xtau bile lagi tp mmg nak pegi jgk tahun nie..insyaAllah..amin

4.  Nak jadi lebih penyabar..disebabkan tahap kesabaran aku nie sgt la nipis ye, blh dikatakan zero..huhu..sian Iman asyik kene marah je.. so aku berazam tuk lebih kuat..bykkan istighfar..insyaAllah..amin

5.  Last sekali, aku nak hadiahkan hp mahal tuk laki aku..nak suh dia pilih sndiri dia nk tepon ape..klau ade rezeki lebih nak beli hp tuk dr sndiri jgk..insyaAllah amin..

Ckup la 5 je..nie pun blom tentu lg tercapai ke x..klau x dpt semua, separuh pun dah syukur sgt..azam disamping usaha..insyaAllah..





"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior." 

XOXO
♥zaza♥