♥ APC

Alhamdulillah..rezeki..thanks to my boss coz pilih aku jadi penerima utk APC tahun 2010..
Sape yg keje GOV tahu la APC nie ape..Anugerah Perkhidmatan Cemerlang..kiranye pengiktirafan atas penat lelah sepanjang tahun bekerja..dan yang dapt LNPT 90% ke atas akan dipilih for this APC..memang setiap tahun ada..


Walaupun aku xdela keje teruk yg selalu kene balik lambat tapi syukur boss aku appreciate hasil kerja aku selama hampir 4 tahun aku keje..boss aku senang je, disiplin paling penting bagi dia..walau pun semua PA tolak xmau jadi PA dia sebab dia tegas tp bagi aku dia oke..xdela garang macam yg orang dok ckp..cuma klau bab keje dia mmg sgt teliti..xleh dok curi tulang jek..

Dan boss aku pun dapat Anugerah Khas Perbendaharaan..yang nie khas utk JUSA²..3 org yg dpt..dan boss aku salah sorang yang terpilih..dia memang layak pada aku sbb dia sgt la rajin bekerja..even dia timbalan tapi dia byk buat keje pengarah..bab ekonomi ko jgn la nak kelentong dia mmg dia tau semua..bajet yg tiap² tahun bentang tue pun hasil kerja dia..


Dapat RM1000 terima APC nie..selamat dah habis tuk renew roadtax myvi aku..haha..raya, tggu bonus plak..tue pun klau ada..xkan xdekan..pilihanraya xlame lagi kan..wink wink..haha..

once again, thanks Boss...


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."

XOXO
♥zaza♥

♥ WW ♥


(BILER SUSU JE, PEJAM MATA..PADAHAL BUKAN TIDO PUN..EKSYEN JEK LEBEY)



"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."

XOXO
♥zaza♥

♥ MUHASABAH DIRI

Aku terlalu banyak amarah hari ini..menenangkan hati sejenak..

Termenung aku mengimbau masa lalu,
Mengamati rentetan kehidupan,
Mencari secangkir sinar keluhuran,
Buat bekalan di akhir penantian masa.

Menapak aku di bumi-Mu ini dengan penuh leka,
Lalai aku dalam menunaikan tanggungjawab,
Aku cuba bertahan di pasak kesabaran,
Tetapi rapuh dihempas taufan kehancuran.

Setiap detik yang mendatang menyentap benakku,
Mampukah aku meneruskan perjalanan,
Meredah belukar kebal duniawi,
Agar aku bertahan sehingga ke laluan kemanisan ukhrawi.

Ya Allah yang Maha Mendengar,
Berikanlah aku cahaya petunjuk-Mu,
Pandulah aku yang masih buta di dalam cahaya,
Masih teraba-raba di laluan yang rata.

Ampunkanlah segala dosaku Ya Rabbi,
Hanya Engkaulah yang Maha Pengampun,
Kurniakan aku kemanisan Cinta-Mu,
Agar aku diizinkan mencium haruman syurga-Mu.


Artikel iluvislam.com


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."

XOXO
♥zaza♥

♥ KETE AKU

Hati aku tgh panas nie..kejadian petang khamis..berlaku dekat basement parking opis aku..biase kete aku parking tepi kete bos aku..tapi hari tue aku lewat dan ade org lain dah masuk parking tue..so, terpaksa la aku parking belakang..

Nak dijadikan citer, aku drive depan ckt dah masuk selekoh pusing kiri dah..kiranye kete aku dah separuh ke depan then ada satu kelisa nie tetibe kuar paking belah kiri langgar aku..terkejut yg amat..aku x penah lagi langgar ape²..kete aku mmg salu jadi mangsa..tapi sblom nie bkn aku bawak..ayah aku bawak..hubby aku bawak..dah byk calar sane sini sbb org lain bawak..


berdebar dan marah..aku kuar tgk pintu belakang belah kiri dah kemek..mcm yg kat atas nie..so, sape yang salah agak korang..jumaat dia dah janji nak repair kete aku ari nie pagi..tapi hari nie bile aku tanya boleh plak dia jawab kawan dia cakap sepatutnya aku yang berhenti..means aku yang salah..hello, kawan kau ada kat situ ke tgk ape yg jadi..paling aku geram dengan ayat dia "SAYA NAK REPAIR KETE AWAK PUN DAH CUKUP BAIK"..sori la mak cik..walau setua mana pun mak cik saya x halal kan seinci pun kereta saya yang mak cik langgar..mak cik ingat saya hadap sangat ke duit mak cik..dah ckup bagus saya x sumpah seranah mak cik petang tue sbb saya kesian tgk mak cik menggigil..tapi, klau macam nie la perangai mak cik..maaf..saya bukan pengemis nak mintak sangat orang yang langgar kereta saya tok repair kete saya..

mak cik jawab la sendiri dengan tuhan sebab yang pasti saya x halalkan apa yang mak cik dah buat kat kete saya..walau ckt tp sbb perangai mak cik macam tue..sori la..saya boleh tolerate dgn org yg berhemah tp bukan yg perangai macam mak cik..klau saya jumpa mak cik tertonggeng tepi jalan pun saya xkan tolong..



"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."

XOXO
♥zaza♥

♥ UPDATE YANG BANYAK GAMBAR

Lame dah x update kan..bukan bz tapi malas..terus terang gtau..haha..2mggu demam then mmgu nie bru lah rase oke ckt..ade kes xcident tp nanti later citer pasal tue..nak update laju² tp att yer, gambar sgt byk..semua pun gambar itu budak..huhu..

kekadang budak nie buat mimik muke gemuk..pipi jek gemuk padahal badan ikut mama..mkn byk ya rabbi tp badan maintain..xpe dik bagus..tp jgnla cekeding sgt yer..hehe


feveret tgk tv..dah mcm org tua aku tgk..asal bunyi something yg pelik ckt kt tv dia akan pandang..mama plak terpaksa la layan babytv selalu..kekadang aku lak gian dok nyanyi ikut babytv tue..haha..Iman lak pandang mama yer cam pelik..haha


suke manjat..tau la dik kamu nak training bertatih tp tolong la jgn main kat bucu kabinet yg tajam tue..kang klau berparut dah jadi Iman lambung nanti..kureng hantaran dikkkk..hehe..dah byk kali budak nie jatuh..aku xleh nak ckp ape la..tp mostly dia jatuh mse panjat sofa..cme kepala la yg aku risau..aktif tahap ya ampun..letih aku dok jerit²..yela aku nie panas baran oke..kurang sabarrrrr


suke main kat sini..gemar sgt main pasu bunga aku..seb baik jenis kayu..klau kaca siap kamu nak..mama letak danger...haha..tapi jenuh nak larang kan kat situ ade wayar speaker..even x pasang tp risau la weh..Iman nie seb baik jenis x ngutip jek..sbbnye rambut aku gugur yg byk sepah kat lantai tue..rambut panjang kan, even jenuh la aku dok komplen kat laki aku ckp RIMAS RIMAS tp dia x layan..xmo jgk kasi aku potong..huwaaaaa...tensi weh..letih nak sapu rambut tiap hari..


berkepit x yah ckp ye..mane aku baring situ la dok panjat aku..kan tgh training kaki..lantak..manja yg amat..asal aku marah je wat lawak..konon ciku cak..mama yg tgh panas pun leh gelak..mmg la ini anak..suke wat mama marah, pastu pandai pujuk ye..tgk la muke tue..ade sape sanggup marah ke?x sanggup kannnnnn



sbb rambut byk & panjang..mama suke wat pesen memacam..klau siang tocang dua..rambut depan belah tepi..klau lepas mandi petang, mcm nie la gaya rambut..haha..tp tahan la setengah jam..pastu berpeluh-peluh..yela, jenis yg x tahan panas..konon anak jepun..jepun la sgt dikkkkk..jepun kelabu...=)


Adakala sgt baik di waktu malam bila mama x expect dia nak tido, tros merengek suh dodoi..sekejap saja sudah pejam..paling awal, 8.30mlm..tp klau datang perangai CANTEK dia tue..kul 12.30 pagi okeh bru tito..bayangkan klau time tue encik suami keje malam..aku la yg bersengkang mata dok layan dia..smpaikan ada satu tahap aku tertido then sedar² ada makhluk comel dok tido sebelah aku..haha..time tue sedey weh..hanya mak² je yg tahu perasaan nie..more to sayuuuuu..



sometimes jgk menjadi gegirl yg adorable..sesekali lemparkan senyuman manis dari gula buat mama..tp jgn ko harap klau ko baru jumpe dia, dia nak sengih..xdenye..2 org je yg boleh buat dia sengih lebar..of coz mama & abah dia..org lain dia x layan..ko wat la memek cmne pun dia boo layan je ko taukkk..


saya selalu marah ini budak comel bile stress..ye, stress sbb encik suami yg keje shift mcm tue..ble dia keje malam saya sgt penat..hinggakan satu mggu tue malam sye hanya makan megi..ye sbb tue sye maintain kurus..sape yg nak kurus jgn mkn nasi mlm ye..sye mkn nasi malam bile encik suami ada je..eh melalut..sori la gegirl mama..kamu jadi tmpat mama lepas stress..haha..tapi marah mama bknnye jalan..pandai kamu ambik hati mama..=)



Aksi yg kite x sangka..Iman ada gelaran baru..Iman rangkak..nak lawan Mael lambung..hehe..panjangkan update saya..entry yg sekali harung..


sekian, terima kasih kerana melayan entry merapu saya..=)


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."

XOXO
♥zaza♥

♥# WORLDLESS FRIDAY


PORT FEVERET



"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."

XOXO
♥zaza♥

♥ JUMPE TUN DR M @ Umai D Lake

Ahad lepas bwk iman jenjalan tepi tasik putrajaya kat monumen presint 3..sambil nk perkenalkan hubby aku umai D lake..best woo umai tue..aku suke makanan dia..kene nga tekak aku..lgpun tepi tasik kan..view dia perghhh..dan x sangka lak Tun Dr M akan pegi mkn situ..rasenye dia g jenjalan ambik angin kot..tp umai D lake tue mmg feveret dia..dia salu pg sane..sape nk jmpe Tun Dr M salu la usha sane..ade rezeki jumpe la..dan ritu rezeki kami sekeluarga.. =)


Dekat dgn masjid besi..view sgt indah..petang² mmg ramai org kat situ..beriadah..lepak..mmg seronok lah..tepi tasikkan..

Dekat monumen jgk..kalo korg pg esok maknenye ramai lah org..sbb esok/9-17 JULAI 2011 jgk PESTA FLORA akan start..ahad aku satu family akan terjah pesta flora nie..yeay..encik suami last keje mlm nie..sukeeeee


Iman makan roti..org makan diapun nak..skrg pantang tgk org mkn..so, kene prepare bwk mkanan tuk dia..selamat roti lah..


see, nmpak x Tun Dr M kat belakang tue..yg aku bulatkan tue..aku suh hubby aku ambik..segan weh..sbb org sume dok usha dia..hati nk sgt g bergambar tp malu..ambik cmnie pun jadilah kan..Tun mkn salad je..air ape x sure tp dia taruk gula yg dia wbk..alah gula kesihatan tue..bodyguard dia ramai weh..1st time jmpe depan²..kecik je rupenye ye Tun nie..tapi dia nampak sihat..muke bersih je..


klau petang leh tgk matahari terbenam..sgt indah view itu..budak² men beskal..de yg ambik gambar..best lah..pg lepak² mmg sonok..nanti nk pg lagi..nak ajak akak aku plak..besttt brooooo..=)


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."

XOXO
♥zaza♥

♥ RESEPI BUBUR IMAN

Dah lame nak share tapi asyik lupe jek..ari nie Alhamdulillah ingat..Nak kasi resepi bubur Iman sejak dia usia 6 bulan aku start bg mkn..mule² puri then campur nasi..Aku x penah kasi Iman makan nestum..Alhamdulillah makanan dia homemade by mama dia sndiri..Even aku sorang² tapi aku tetap pastikan aku masak bubur tuk dia..mmg x penah bali nestum apatah lagi try bagi..

Bubur Satu

Bahan²

beras basmathi 3 genggam
bayam (potong ikut suka then basuh bersih)
brokoli (potong ikut suka then basuh bersih)
epal (buang kulit, biji then potong kecik²)
ikan selayang/sardin (ambik isi saja)

Cara²

1) basuh beras then masukkan smua bahan dgn air secukupnye serta masak dgn api perlahan
2) tggu hingga nasi betul² masak, klau x ckup air tambah..
3) ble nasi dah masak elok, biar sejuk sekejap
4) kisar smpai halus/lumat (tuk permulaan mkn baby 6-7 bulan)
5) Ibu bekerja leh masukkan dlm bekas kecik² ikut selera anak
6) simpan dalam peti ais (tahan smpai 3 hari)

Bubur Dua

Bahan²

beras basmathi 3 genggam
carrot (potong ikut suka then basuh bersih)
bunga kobis (potong ikut suka then basuh bersih)
buah pear (buang kulit, biji then potong kecik²)
ikan merah / isi ayam

Cara²

1) basuh beras then masukkan smua bahan dgn air secukupnye serta masak dgn api perlahan
2) tggu hingga nasi betul² masak, klau x ckup air tambah..
3) ble nasi dah masak elok,(nasi dah masak otomatik bahan pun masak) biar sejuk sekejap
4) kisar smpai halus/lumat (tuk permulaan mkn baby 6-7 bulan)
5) Ibu bekerja leh masukkan dlm bekas kecik² ikut selera anak
6) simpan dalam peti ais (tahan smpai 3 hari)

Bubur Tiga

Bahan²

beras basmathi 3 genggam
Ikan bilis ( dibuang tulang dgn betul²)
Buah kurma (buang kulit sbb takut anak tercekik)
kismis

Cara²

1) basuh beras then masukkan ikan bilis dgn air secukupnye serta masak dgn api perlahan
2) tggu hingga nasi betul² masak, klau x ckup air tambah..
3) ble nasi dah masak elok,(nasi dah masak otomatik bahan pun masak) biar sejuk sekejap
4) masukkan kurma/kismis then kisar smpai halus/lumat (tuk permulaan mkn baby 6-7 bulan)
5) Ibu bekerja leh masukkan dlm bekas kecik² ikut selera anak
6) simpan dalam peti ais (tahan smpai 3 hari)

Itu bubur yg iman makan tiap² mggu aku tukar resepi..sekarang iman dah mkn bubur kasar..aku kisar ckt jek..ble dia dah masuk 10 bulan aku masak bubur gune slow cooker je xyah kisar dah..Iman mmg aku x kasi nestum langsung sbb susu FM yg dia minum dah ckup gula tuk dia..Iman mbum susu Similac LF..aku tgk kandungan gula oke..

Roti pun aku dah suap ckt²..air masak mmg dia gemar mnum tp ikut sukatan yg btol sbb baby yg blom setahun nie byk pantang larang ckt..

Nak share satu bende, abg aku dah bagi anak dia makan yg bru umo 8 bulan lbh ( 2mggu muda dari Iman) makan nasi ketul² mcm kite nie beserta kari..padahal bininye nurse..aku xtau la jenis malas ke hape..skrg mmg la x nampak effect kan..tp nanti lame² tgk la effect tue..aku nak ckp lebih² pun malas..anak hang lantak hang la..sakit ke ape hang yg tanggung..


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."

XOXO
♥zaza♥

♥ MARI SEPAHKAN RUMAH BERSAMA IMAN ARIANA

sejak dpt bergerak..mmg ke hulur hilir jek keje dia..tue blom lagi dpt kaki..jenuh nak jerit "Iman Ariana, NO!!!..fuhhhh
Pastu suke la sgt sepahkan umah..dia letak sane sini..kekadang baling jek..bertuahnye anak..


Terkejut konon sbb ditangkap abah sepahkan umah..huhu


Aksi tonggeng sambil tgk tv lepas dah boring sepahkan umah..


Wat muke "toye" biler abah panggil..muke kesian pun ye jgk..haha


Tgk la keadaan rumah dikerjakannye..tue bru area situ..blom tgk lagi yg kat belakang..makin luas umah makin sedap dia wat sepah..mamanye plak bukan rajen sgt nak kemas...huhu


Remote tv mmg feveret..siap leh tekan lagi tukar channel..kekadang tensen tgh tgk tv dia g tekan channel lain..tue dok usha nak men ape lg tue..huhu

Dikeliling barang mainan yg bukan mainan tp dia anggap mainan..pening nak paham ayat aku..haha

Tepon dia..mmg feveret sbb tepon tue la dok 3G nga mak tok dia hari²..biler kol mak tok dia lambat angkat dia marah² sbb xde gambar lagi..haha..


Muke mintak simpati..nak marah pun x jadi..tapi klau dah mama x larat sgt nak layan kene jugak secubit dua..hihi..mama nie dah la kurang sabar ckt..haha

nanti nak update sal jumpe Tun Dr Mahathir kat tasik putrajaya..hehe..



"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."

XOXO
♥zaza♥

♥ Dah Lama Tak Pakai...



Salam semua..happy friday..kejap jek mase berlalu..tup tup dah jumaat kan..asal hubby aku keje siang jek mesti cepatkan..hehe..=p

xde nak story ape pun..ari nie aku saje la try test pakai balik tudung bawal..yela sejak ade tudung instant nie kan..asyik la dok sarung yg tue jek sbb senang kan..sap sap dah siap..klau tudung bawal nie byk ragam ckt kan..tapi tetibe pagi ni teringin la plak nak pakai..



alih² semua geng opis gtau aku nmpak lain biler pkai tudung nie..lebih mude remaja..eh, aku baru 25..lom tua lg..mmg remaja lagi kan..cume skrg dah jadi mak dara..hehe..tapi kan, mmg btol pun..aku pun perasan muke aku nmpak lain..hehe..tembam ckt aku skrg..tapi badan tetap la berat x cecah 50kg..asyik² dok 47kg @ 48kg..xde lebih..nie muke aku tepek bende alah kat bawah nie je..pastu dah siap..

Aku skrg nak kuar pegi opis pakai 5 bende alah kat atas nie je..1) loreal revitalift 2) bedak miami 3) blusher maybeline 4) eyebrow simplysiti 5) lipstik simplysiti kaler jerat percintaan..
Dah siap..klau nak keluar mcm ade event ke kenduri ke ape, aku letak la eyeliner nga eyeshadow..tp jarang sgt dah pakai sejak mata aku x berapa nak nampak nie..risau kot bende alah maskara nga eyeliner tue wat mata aku nie lagi rosak..huhu



nie gambar aku sebelum kawen bulan 7 tahun 2009..nie masa masih anak dara..hehe..dulu muke kempis je dan rajen sgt mekap..pastu skrg dah malas mekap..klau dlu paling malas pun mesti aku pkai eyeliner..skrg nie aku mmg x pkai since mata aku dah rabun yg amat nanti lg rosak mata aku..maskara pun aku x pkai dah..smpaikan hubby aku leh ckp ape..rindu nk tgk aku mekap cam dulu..huhu..nanti la raya aku mekap kaw kaw punye ye..hehe

pstt, ade beza ke aku dulu dan sekarang..ce tgk ce tgk dan ce gtau ce gtau..hehe


"Husband to be respect, Wife to be protect, Children to be nurture, Life to be savior."

XOXO
♥zaza♥