♥ PERKEMBANGAN BAYI USIA 5 BULAN


Perkembangan Iman di usia 5 bulan..Alhamdulillah..semuanya normal..

• Dapat membedakan warna-warna dasar (mencolok). (X SURE)
• Mulai bermain dengan tangan dan kakinya. (DONE)

• Dapat mengenali namanya, terutama bila dipanggil. (DONE)
• Berespon terhadap suara-suara baru yang datang padanya. (DONE)
• Dapat berguling dari tengkurap ke depan dan sebaliknya. (DONE)

• Mulai dapat duduk sendiri beberapa saat. (DONE)
• Mulai memasukkan benda-benda ke dalam mulutnya. (DONE)
• Mulai muncul kecemasan akan perpisahan dengan orang terdekat (biasanya orangtua). (DONE)




XOXO
♥ZaZa♥

♥ Alhamdulillah...


Iman sejak nk masuk 6 bulan nie dah kembali berubah cara tido..
klau dulu mse 4 bulan ckup sekadar susu then tido..masuk 5 bulan plak kene buai & dodoi yg hebat bru leh tido..now nk masuk 6 bulan..kene ulit dgn Lailahaillah pastu pok pok punggung dia bru tido..makin senang walau agak lme jgk nk tggu dia pejam & mencabar coz sgtlah aktif..



Skrg nie kene ikut mood dia tido..klau dia nk meniarap aku pok pok dgn cre meniarap..cre nie paling mudah dia tido..sekejap jek dah lelap..tp aku agak x suke sbb rase mcm x selamat jek..so, ble dia tido cmnie mmg aku kerap jenguk & tgk..risauuu..skrg nie kan macam²..takut bile mengingatkan..moga dijauhkan...amin



klau dtg mood dia tido mengiring, mengiringlah aku pok pok dia..yg nie susah ckt sbb dia asyik tgk jek aku sambil nunggu mate pejam..nak tergelak pun ade tp tahankan ajelah..tp kekdg dia sengih jgk ke aku nk suh aku sengih blk..alahai anak..pndai wat kelakar ye..hehe



nie perkembangan terbaru..dah makin tinggi angkat dada..pastu angkat bontot reverse ke belakang..haha..klau letak depan kejap jek dah dok belakang..pastu klau aku leka ckt tgk dah ke atas lantai..hihi..tdo mlm selalu aku kene angkat dia letak tengah blk sbb hampir jatuh kelantai..skrg kami tido luar saje..xmau ade yg jatuh katil..huhu..tilam pun dah angkat letak luar..seb baik umah aku xde org dtg..klau x pelik org tgk nape tilam dok luar..haha




XOXO
♥ZaZa♥

♥ CHECKUP IMAN 5 BULAN

Semalam g checkup Iman 5 Bulan kat poliklinik An-Nur presint 15..
Sampai² xdela ramai sgt org tp mmg time dia tido msae tue..
dlm kul 8.30mlm camtue..
then, sampai turn Iman..cek berat dulu..
semangat doktor ckp..mase checkup 3 bulan 5.3 kg..5 bulan 6.5kg..Alhamdulilah normal..
pastu bile start baringkan dia tuk ukur lilit kepala dia dh start meraung..haha
lupe lak bape lilit kpale..ukur tinggi lak..66 cm..3bulan dulu 60cm..
wah dik, cepat nau panjang..doktor ckp tinggi leh jadik model..haha

pastu tbe la part yg encik suami xleh tgk..haha
cucuk iman..last tiga serangkai..dia punye raungan..haha..mmg terbaik..satu klinik leh dgr..
sampaikan doc ckp, nyaring suare..leh jadik penyanyi..hikhik
everything oke..sume ikut perkembangan usia Iman..
so, i'm happy coz even aku lom kasik dia mkn tp berat dia still bertambah byk..
ye, aku mmg particular oke..aku akan bg dia mkn bile dia ckup 6bulan..

coz, aku dah try buat puri carrot nga kentang..dia xmo..so, maknanye dia blom bersedia nk mkn..aku xmo kasik nestum kalo blh..sbb nestum ade kandungan gula..gula, garam dan minyak x elok tuk baby yg blom mencapai usia setahun..klau nak kasik anak rase makanan manis, wat puri epal..sedap aku dh try mkn yg akak aku wat tuk anak dia yg sebulan tua dr Iman..




anakku yg makin cerdik..pantang diagah dan disapa..kompom dia senyum menampakkan telaga buruk..haha..klau nk dgr dia gelak kene aku nga abah dia agah..org len sori x jalan..haha..
now, dia dh kenal org..klau org xpenah dia tgk pegang dia..kompom dia meraung..hikhik



anak mama yg bam bam..
bulan depan checkup 6 bulan..cucuk Hepatitis B plak..

oooh yeee, aku x pg checkup Iman kat klinik kerajaan..
coz lembapppppp...senang aku g swasta..malam pun blh..
x yah susah² ganggu waktu keje aku..abah Iman pun leh ikut..
xpela aku berabis duit tuk Iman..sape lg klau bukan dia yg aku nak tatang bagai minyak yg penuh..


until then....




XOXO
♥ZaZa♥

♥ RASE MACAM NAK TUTUP BLOG


Malas sgt rasenye 2,3 hari nie..dan terpikir tuk menutup tros blog nie..tp mcm sayang..
ade ke yg nak jenguk lg blog aku nie..

tgklah klau ade new post nanti xdela tutup..
tapi if tetibe korg xleh bukak tue maknenye mmg aku dah tutup la..

♥♥♥♥♥♥♥♥♥TQ for being my blogger friend..♥♥♥♥♥♥♥♥♥


XOXO
♥ZaZa♥

♥ Turn 25 ON 19/3/2011


pic credit to google



Ye, aku dah berumur 25 tahun pada 19 mac 2011 yg lalu iaitu sabtu lepas...
Thanx to sape yg wish buffday aku..
aku x sambut ye..

Tue je update aku stakat nie..
nanti if rajen aku update ek..skrg bz ate kene buat 2 keje..lenguh tgn nak kene menaip 8 jam..huhu



XOXO
♥ZaZa♥

Alhamdulillah Makin Ok

Keadaan terbaru Iman..makin oke tp ade ckt merengek ble nk tido maybe coz of gatal tue kan..xpe as long as dia makin sihat..puting xleh cabut klau x dia sedar..mlm je x tido nga puting..xtau la nape maybe sbb siang bising kot..

Harap esok Iman dh sembuh sepenuhnya & aku dh leh keje..syg cuti maaa..merah2 kat perut nga dada pun dh makin kurang..jgn la dia pi garu..klau x trok blk la merah2 tue..

Will be update new status soon..tue pun klau Iman x meragam lelebih..nk tito jap..ngantuk sbb tdo kul 4.30 pg td then kul 6.30 dh kne bgun..yawning......

Until then, daaaaaa


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

EL@CUTI LAGI - MUKA & BADAN IMAN MERAH2

Mggu nie aku kene cuti lg..actually bkn EL la coz aku g opis dlu apply cuti dr Bos aku..sbnarnye aku dah siap & dah smpai nursery Iman dh pun..tp sampai jek tgk Muke nga badan dia merah2..smpai ke tlinga merah..So, aku x smpai ati nk tggal coz dia mcm gatal & tangan dok garu2 je kat area tue..aku decide ambik dia bwk blk then aku g opis mtak cuti 2hari..esok klau dia dh oke aku cancel blk cuti tue..syg cuti weh..xleh sewenangnye gune coz cuti tue tuk emergency camnie la..that's why la klau aku demampun aku tetap g keje..save cuti tuk Iman..

Actually, semlm Iman sedar dlm kul 3 cmtue then dia mcm gelisah..ngantuk tp xleh tido dok garu muke nga tinge dia..seb baik hubby aku da blk keje..then bukak lampu nk tau nape kan..alih2 tgk muke dia merah sgt..pastu aku bukak bju dia lap2 muke badan sumer..yg peliknye kat kaki nga tangan dia xde lak merah2 tue..nape ek?oke lepas tue aku sapu minyak TYT tp x jln jgk still merah..aku sapu lak bedak sejuk yg aku bli nga nenek aku..Alhamdulillah makin baik x merah sgt dah..tp dia problem nk tdo walaupun mata dh ngantuk maybe coz of gatalkan..so, hubby aku letak dlm buai..tido la dia..fuhhh, kul 4.30 bru aku leh tido..

Bangun pagi tgk dia mcm dh oke..so, aku mandi siap nk g keje cm biase la..tgk dlm kete pun oke dia main sndiri xde merengek ke ape..aku syukur sgt dia x meragam wlaupun keadaan dia cmtue..x nanges pun..dh cerdik anak mama..then tue la, smpai nursery trok blk..

Erm, korg tau x nape dia jadi cmtue..sbb bende nie tetibe je..aku pun xtau nape..tilam dia smggu skali aku basuh..then kawasan dia main mmg aku pastikan bersih..atas katil pun aku lapik tilam dia khas wat dia tido..then, cmne leh jadi gitu..Bos aku ckp maybe rashes kot..xtau la dak Iman nie alergic ape..klau x oke jgk merah2 tue aku nk bwk dia g klinik ptg nanti..


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

♥ BABY & ME



now, nak citer sal satu korean film nie..
dlm mggu lepas aku tgk..best woo
lg best coz de baby cute dlm tue..aku rase citer nie dah lme kot..sbb baby tue dah besar pun skrg nie..rasenyelah..hehe..malas nk carik info..klau korg nk google la ek..
ari² actually aku tgk..coz de dlm pc aku kat opis nie..asal rindu Iman tgk Woo Ram nie..motip?kih kih..


nie muke depan cd tuh..see, sgt adorable kan budak tue..
mmg best weh citer nie..ade lawak, sedey, hepi..kompom korg akan meminati..cewahh
nie info citer Baby & Me..@ inkorea Agiwa Na....

Title : Agiwa Na - 아기와 나
Title in English : Baby and Me / Baby and I
Release Date : 13 August 2008


Synopsis :
Han Joon Su (Jang Geun Suk) is a 18 years old high school kid who loves fight and always make troubles. One day, his parents decided to move out from house for temporary and leave Joon Su in hope their kid will change in to better person. As Joon Su feel lonely, he throw the party at his house and invited his friends. When he went to supermarket to buy the materials for party, a baby with name tag "Han Woo Ram" (Moon Mason) sit in his trolley and points Joon Su as his father. Still could not believe it, Joon Su bring that baby home and try to become the best father ever but then something upset comes to them.....



Nie plak info sal budak tue..Woo Ram @ Moon Mason


Name :
Moon Mason - 문 메이슨
Birth Date : 21 March 2007
Blood Type : O


Moon Mason is baby actor from South Korea. He become so famous since his role as Woo Ram in Korean movie Baby and Me with Jang Geun Suk. His father is Canadian and his mother is Korean. He has 2 Little brother now. Being honest, I was jumped when i collected his pictures, omg he is just too adorable, agree??


Movie:
2008 : Baby and Me as Han Woo Ram

Actually, budak nie dah femes as a model..korg x caye try la google name dia..


eh, Iman interpreme..Iman comel cam Woo Ram..muah muah muah...=)
(dik, pesal tlinge kamoo capang?haha)

Tetibe feeling Iman nie femes mcm Woo Ram nie..haha..
xpela dik, nanti awak besar belajar pepandai ek..be what u wanna be..cheaaaa


konon² cam mia sara nasuha Malaysia la Woo Ram nie..hehe




XOXO
♥ZaZa♥

♥ Aku Lak Demam Selsema


Penatnye..bile dok terbersin selalu..
kpale lak berat giler..dah telan ubat pun x reda lg jgk..
lepas Iman demam, aku lak kene..
now, Demam Iman dah kebah just hingus jek ade lagi..

aku nie demam sbb jangkit nga dia pun ye sbb x ckup tido pun ye..
aku klau dah asyik tido kul 1,2 pagi jek everyday mmg cmnie la..
sgt x larat rase..




XOXO
♥ZaZa♥

♥ Bayi & TUHAN ♥




Tadi tgh blogwalking..then jumpa petikan nie dekat blog Jueliana Joehari, mohon hayati setiap ayat yg bakal menggamit jiwa anda..



Adalah dikisahkan….pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.
  • Bayi itu bertanya kepada Tuhan : “Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”
Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”
  • Bayi bertanya lagi: “Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”
Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”
  • Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara untuk berkata-kata.”
  • Bayi bertanya lagi: “Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya ingin berbicara kepadaMu?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”
  • Bayi bertanya lagi:”Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu lah yang akan melindungimu, walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankannya.’
  • Bayi bertanya lagi: “Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak lagi dapat melihatMu lagi.”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi dapat jelas kedengaran.
  • Dan sang bayi bertanya perlahan : “Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah Kamu khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”
Tuhan menjawab: “Kamu akan memanggil malaikatmu itu sebagai “IBU”. Maka ingatlah, sentiasa kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat.

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak mu yang sedang membesar. Sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu. Sucikanlah 4 perkara dengan 4 perkara :
  1. Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan
  2. Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu
  3. Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Robb mu
  4. Dosa-dosa mu yang lalu dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu

Moga hati ini lebih sabar dalam mendidikmu anak..



XOXO
♥ZaZa♥

♥ 5 Bulan + Demam Selsema



Sihat macam nie la..ceria jek..senyum sentiasa..


09/03/2011 - Rabu (Hari nie)
Genap Iman Ariana 5 bulan
ermm...dah besar anak daraku itu..
dan hari nie jugak Iman Demam selsema..
kesian dia aku tengok, dok ek ek x sedap badan & x selesa tekak..
patut la dia kurang minum susu..


Dah besar gegirl mama..moga sihat & membesar dengan sempurna..

Semalam, tido x lena..asyik bunyik jek..pusing kiri kanan..
so, nga aku sekali la x lena tido..dok lap kepala si kecik tue..
letak koolfever bagai..sedih tgk dia cmtue..


Dah makin seronok if dibawa berjalan..

pastu nga hidung x selesa nk bernapas..yela, rongga hidung penuh nga air hijau..
budak kecik mane reti nk hembus kuar ke ape..
aku pun tumbuk kunyit hidup utk disapu ke hidung dia..pastu campur minyak masak ckt sbb xmo bg kuning kunyit tue lekat..nie petua org dulu²..nak bagi hingus kering..xdela dia susah nak napas..


Makin aktif meniarap..now dah pandai angkat bontot ckt²..pusing 360 dah..

pastu, nk anta g nursey tadi..dok ek ek jek dlm kete..
sayu jek hati, xmo hantar tp aku dah EL isnin ritu..errrmmm, tgk jek la nanti cmne..
aku dah pesan pengasuh dia if pape kol jek aku..
rupenye yg dia dok ek ek nanges x tentu pasal tue since ahad tue dia nak demam..
rase x sedap badan..sbb nye sometimes dia oke blh jek lena sndiri..
biase la, badan kurang enak nak bermanja la kan..
xpela sayang, mama layankan aje ragam kamoo tue..


Biler x sihat camnie la..dok merengek, menanges..sian gegirl mama

Cepat sembuh ye anak mama, risau mama tgk sayang cmtue..mama rindu gelak tawa adik..senyum mengekek adik..keletah adik yg pelbagai ragam tue..


XOXO
♥ZaZa♥

♥ Mimpi





Apa maknanye ye..
if kite mimpi tentang seseorg utk 3,4 mlm yg berturut-turut..
sedangkan kite xde pun pk or ingat kat dia ..
aku bru realise bende nie pagi td..
bile aku bangun pagi then aku mcm pk..apesal la aku mimpi org yg same jek..

org yg aku mimpikan tue seseorg yg pernah menjadi sejarah silam aku la..
tapi, mmg aku x pernah pk pasal dia..even xde pun terlintas dlm pkran aku before aku sedar la aku asyik mimpikan dia..
ade kaitan ke nga "terkena" ke ape ke..

risau gak coz mmg everynight aku akan mimpikan dia..
ade yg tau x knape?



XOXO
♥ZaZa♥

EL, Iman X Sihat

Ari nie aku EL..anak dara sorg nie x sihat..abis muke merah2..bijik2..xtau knape..pastu ble nk masuk 5bln nie perangai dh berubah..dh kembali susah nk tdo..xde dh istilah tdo sndiri mcm mse 4bln dulu..

Start kelmarin nk dukung je..nk tdo xtau cmne..buai pun xnk, dodoi pun xnak..mati kutu aku dibuatnye..semlm dkt kul 1pg bru tido stlah penat membuai..pastu tgk muke, kpale merah2..sapu ubat maybe gatal kot..now dh kurg tp makin mengada-ngada..

Sah, dia beralih bulan lg..aduiii laaa..x paham betuiiii..smpai ble nk cmnie? Kte sme2 tgk jek la..pingsan la aku nk melayan..nie pun dh sparuh sedar..haha

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

♥ SELALU CAMNIE KAN BEST!!!


ari nie ade org antar g keje..
Iman pun hepi biler first time abah dia antar g nursery..
mcm tau² jek abah dia nk anta kul 7 dh bangun

kan best klau selalu camnie..
xyah penat² drive tempuh jem di pagi hari..

yeay, petang nie pun blk dijemput..
bahagianye rase hati..
tp, nk buek camno..redha jek la..

esok cuti..yahooooo..tetibe..hehe


XOXO
♥ZaZa♥

♥ KALENDAR KERJA




pagi tadi sang suami tetibe bagi kalendar keje dia..
dia mmg ade kalendar sendiri tiap tahun..
kalendar tue semua dah ade..
bile time cuti bile time keje..

tp kekadang berubah gak ikut keadaan..
aku macam eh nape lak nak kasi aku kan..
dia ckp saje jek nk bagi..
agaknye nak suh aku tgk jadual keje & cuti dia la kot..

nie la rupe kalendar tue utk tahun 2011


ala kekandaku..saya percaya awak la..
awak x boleh tipu saye punye..
instinct (tul ke eja) saya kuat tau..
dari care awak ckp pun saya tau awak tipu ke x..

mlm nie last day en.din keje mlm for this week coz sok dia cuti..
tp aku tgk xde lak dlm kalendar tue..
xpe, aku suke jek..hehe



XOXO
♥ZaZa♥

♥ KENE BLOCK


ketensionan di pagi ari..
sengal la...klau nk block xyah la pasang internet..
wat saket hati jekk..
karang aku beli laptop pastu angkut dtg opis bru tauu..

mcm la aku nie x reti beza time bz nga x bz..
klau aku bz byk keje tau la aku wat keje aku..vavi toll laaaa
dah la FB kene block..nie blog pun nk block gak..


nie blog Princess N, semlm lagi dah kene block..aku ingatkan nape..


nie plak blog Zie a.k.a Redbloodsnow, pagi nie bru kene block..
sial tol la..geram aku..

dah la dua² blog feveret aku..cam haremssss..
so, pagi nie mood aku tarak..hangin satu badan..


Bahagian teknologi maklumat nie kan,
block pc org tp pc diorg sndiri x block..
sendiri mau ingat la..ko pk ko bagus..blah la...
aku ade hp canggih..ko ingat aku xleh blogging thru hp..
ko adoooooo??????


XOXO
♥ZaZa♥

♥ HIDUP SATU PERJUANGAN


Ada seseorg tujukan lagu nie tuk aku..
siapa, biarlah rahsia..huhu

nasihat aku, x guna menyesal andai saat kita membuat sesuatu keputusan kita masih dalam keadaan yang waras dan boleh berfikir dengan baik..dan bagi aku, penyesalan dia adalah kepuasan bagi aku..sbb kerana keputusan dia yang lalu, aku kini teramat bahagia..bukan menghukum kerana aku sudah lama memaafkan sekadar menggembirakan hati atas kemenangan aku dalam salah satu dari perjuangan hidup..


MENYESAL-6TH SENSE

Tak pernah ku fahami ertimu padaku
Tak pernah ku mengerti hadirmu untukku
Rasa yang pernah kau bagi
Cinta yang telah kau beri

Setelah ku terjatuh baru ku sedari
Betapa kau kekasih hingga hujung hati
Rasa yang setia menanti
Cinta yang tak akan pergi

Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku
Terlambat ku akui berertinya dirimu
Kerna hanya dirimu sambut cinta
Penawar peritku

Hanya dirimu
Tulus cintaku

Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku
Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku

Terlambat ku akui berertinya dirimu
Kerna hanya dirimu
Sanggup cinta penawar peritku
Sanggup cinta pengusap tangisku


ABANG, I LOVE YOU SO MUCH
THANKS FOR EVERYTHING
LOVE U TILL MY LAST BREATH

XOXO
♥ZaZa♥