SELAMAT BERCUTI HARI WILAYAH..WEEHOU



Oh yeah, esok cuti hari wilayah khas utk pekerja kat KL, PUTRAJAYA & LABUAN..mlm esok aku blk kg..rabu cuti sambung smpai lepas raya cina..7hb bru naik keje..heppiiiii......

So, selamat bercuti pada yg cuti panjang..actually ramai dh yg start cuti rinie lg..dah de kt kg pun kan..then, pada yg x cuti keje elok2..heeeeeee

Lme dah x tunjuk gambar tuan tanah..asyik gambar anak jek kan..hehe..meh aku kasik gambar tuan tanah lak kali nie..;)



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


♥ Iman Suke Stroller Baru Dia..Yeahhh



Semalam hujan x renti satu hari kan...
Tapi oleh kerana aku semangat nk g jenjalan coz Iman sgt la behave..haha
riang di situ sbb Iman skrg dah x mengamuk sgt..
dah besar dan cerdik..biler mama ckp mcm dia paham jek..huhu

so, ajak abah Iman kuar g jenjalan..
Manjaku semestinye..nk beli stroller Iman sbb Iman skrg dah blh dok bwh lelama..
ujan rintik-rintik tp misi tetap diteruskan..hehe



Memang berbaloi beli stroller nie tuk Iman..
Sebabnye biler dok dlm nie dia leh tido sendiri...sonoknye...
mse beli baby carrier dlu xdan setengah jam melalak..haha
owh, nanti de masa aku tunjuk carrier Iman..beli kat modernmum Alamanda..


Nyenyak jek anak mama tido, yela brg dia sajork almost 500 ko habes..huhu
kaya la manjaku camnie..haha
see, sgt lena dia tido so mama nga abah bleh rilex² makan kat cempaka rimba @ PKNS..
tapi, tgh² makan.....

jeng jeng..






Dia bangun la plok..ingatkan nak nanges ke ape..tp elok je diam..
dok pandang kiri kanan..hehe..agaknye sbb de org kot so dia x mengamuk..
mama pun terus makan dgn aman..haha..nampak sgt selama nie mkn x aman..hikssss



see, siap leh main pok pok lg..haha
nampaknye dia suke btol nga stroller dia tue..
aku plak sgt la senang hati sbb Iman dah baik & x meragam yg pelik² lg..
yela, sblom nie nak bwk g jenjalan pun takut dia meragam..
now, dah besar agaknye dah oke la kot..



boodak tecik nie mmg suke jelir lidah..
senyum pun lidah terjelir lagik..adoyaiiii...
xpela dik asalkan awak x mengamuk sudey...
kesimpulannye, dah leh bwk Iman jenjalan..yeay...
xde la mama kempunan nk g sopim yek..hehe


p/s: Iman skrg mcm x bape nk minum susu..
mmg leh kire bape kali dia minum dah la ckt plak tue..
nk abiskan 2oz pun susah..adoi la...
risau gak sbb dia tgh membesarkan...
ade sape² tau nape x?



edit p/s : oooo, patut la Iman xnak minom susu sgt..
a'ah la dia batuk..siap berkahak lg..klau batuk mcm nk termuntah..
sian tgk dia batuk..smpai merah muke..xpe, now da tau x risau dah..
just nk try bg dia mnom susu sbyk yg mungkin even x byk cam selalu..
thaks to mAr@ZiEy for the info...=)



XOXO
♥ZaZa♥

IMAN SANGAT BAIK, TIDO SENDIRI X PERLU BUAI

Salam sabtu uolllssss..ramai yg dh start cuti smggu nie kan..aku lom lg..isnin keje lg..selasa mlm bru blk kelantan..

Mahu cerita anak daraku ini sudah pndai tdo sndiri..ari nie tdo x perlu aku dodoi or buai..elok je dia lelap depan tv..lme plak tue..dr kul 10 lbh smpai la kul 3.30 bru bgun..Iman jrg mnom susu skrg nie..xtau la knape..risau jgk tp mmg dia xnk..klau paksa gak nanti muntah..so, aku biarkan jelah..asalkn dia x mengamuk..skrg pun bru tdo lpas mandi td..

Tp, xtau la mlm nie cmne..sbb siang dh tdo byk, kot dia nk berjaga..jgn dia menanges smpai xde suara lg sudah lah..xnk tdo xpe janji x nanges & mengamuk..tp mlm2 tdo dia slalu terganggu which mean tdo aku skali la kan..huhu..dia mcm mudah sedar then nanges pastu tdo blk..bikin suspens tau..aku lak xtau beza tue nanges nk susu ke ape kan..last2 asyek membazir susu je..adoiii laaaa..


Pastu dok batuk2 je...cmne nk kasik ilang batuk dia ek..ubat batuk cam x berkesan je..tue pun pnyebab dia muntah sbb batuk dia cam ada kahak..



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ATTEND ENGLISH COURSE FOR 3 DAYS..

For this 3 days starting yesterday until friday, I'm attending english course at KASTAM..

So, no time to blogwalking and blogging..wah, ckp omputih..bhahaha..berterabur..lecturer tue gtau kne amalkan..klau tau tp x amalkan x gne jgk..so, let speak english..

Nak improve aku nye skill..mse SPM dlu dpt 3B tuk english tp since x amalkan sme bersepah..haha..now, nk start blk sbb nye nk ngajor anak kne la mama nye dlu yg terer..ye x?.. kang x pasal anak lg terer dr mama nye sedap je dok ngata..haha





Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

♥ Luahan hati Seorang Mama.....


AWAS
ENTRI INI PANJANG & MUNGKIN JUGA ADA YG X SUKA DGN APA YG AKAN AKU TULIS..MAAF, TAPI SBB NIE SAJA TEMPAT YG AKU RASA AKU BOLEH LEPAS APA YG TERBUKU DALAM HATI AKU, SO AKU PUTUSKAN UTK TERUSKAN SAJA..BUKAN UTK MENGAIBKAN SESIAPA TAPI KORG PIKIR LA SENDIRI..

aku nk tnye korg yg bergelar mama/mommy/ibu/umi/mak/bonda and so on..ape perasaan korg klau anak korg berada dlm persekitaran yg korg sbgai org dewasa yg dah reti berpk pun akan rase meluat, menyampah..aku sebolehnye sbgai seorg mama nak didik dan mahu anak aku jadik yg terbaik..anak yg solehah, mendengar kata, taat pada ibubapa, org yg lebih tua & taat pada suruhan ALLAH..tapi, dlm mase yg same ada org sekeliling yg bangang tahap nak mampus biarkan aje anak diorg yg masih kecik umo dlm 4,6 dan 7 tahun yg dikategorikan sbgai kanak-kanak telah membesar dalam keadaan yg cukup aku katakan aku NAK JAUHKAN ANAK AKU DARI DIORG..

tapi, aku ibarat ditelan mati mak diluah mati bapak..aku ada luahkan kat kawan² yg rapat dgn aku masalah aku nie..tp disebabkan 'org sekeliling' tersebut adalah saudara terdekat jgk yg mmg seblhnye aku cube utk elakkan anak aku dr diorg tp pada masa yg sama terpaksa bergaul jgk..diorg just leh ckp try so hard elakkan anak aku dr mereka ini..tapi,.......kalau dah keluarga terdekat cmne nak elakkan..

aku cerita ape yg aku dgr sndiri dari mulut si anak yg pada aku sgt la memalukan utk dikeluarkan dari mulut budak yg berusia 4 tahun yg sgt petah bercakap benda yg x senonoh tp membaca Al-Fatihah pun masih x pandai..doa makan pun x tau..nauzubillah..


bila mak bapak yg x reti bahasa berkelakuan x senonoh depan anak
" **** dh tgk abah h*sap tet*k mama"

biler si bapa mandi bersama anak dlm keadaan t*lanj*ng begitu juga si ibu
"abah punye tut panjang ade bulu lagi"
"mama nye tot besar ade bulu jgk"

biler si anak diajar oleh org tua utk bertanya ape yg nenek & datuk tgh buat on the phone
"cube tanya nenek tgh MAIN nga atuk ke?" (PALING BODOH)

byk lg tp aku malu utk bercerita..cukup la ape yg aku kisahkan di atas utk penilaian korg apekah salah sekiranya aku berkeras utk menghindarkan anak aku yg baru berusia 3bulan lebih dlm sdg dlm proses tumbesaran utk belajar akan erti kehidupan..tapi, dlm mse yg sama aku x mahu bermasam muka dgn yg terlibat..

Dan rasenye x salah tuk aku berkeras tuk berkata "ANAK AKU BIARLAH AKU YG JAGA DAN DIDIK SEPERIT @ SESUSAH MANAPUN, KERANA DIA ANAKKU YG INGIN KUBENTUK UTK MENJADI SEBAIK-BAIK MANUSIA YG AKU MAMPU" dan kata-kata ini akan menyakiti hati sesorg yg sgt rapat dgn aku tp aku rela dia membenci aku sebagai ******* asalkan aku dpt menyelamatkan anakku dari semua perkara sialan ini..

Alhamdulillah lega bila dpt meluahkan tp aku tahu kisah ini akan terus menghantui aku sehingga akhir hayat aku..dan aku akan tetap berusaha yang terbaik untuk IMAN ARIANA biarpun semua yg terbabit membenci aku KERANA DIA ANAKKU YG LAHIR DARI RAHIMKU YG TELAH AKU MENGANDUNGKAN SELAMA 9BULAN DENGAN PENUH KESUSAHAN & KESAKITAN..



XOXO
♥ZaZa♥

♥ Cubaan Untuk Meniarap.....



hoho..Iman nie dah 3 bulan setengah pun lom blh meniarap lg..
berat sgt ke badan dia..huhu..
checkup 3 months ahad lepas berat dia 5.3kg..blh tahan..(2 months = 4.56kg)
dia sdg berusaha skrg nie..

kaki dah berjaya ke depan cume tang tangan & bahu jek yg aku tgk payah ckt..
biler dia dok terkial-kial xleh nk meniarap mula le ek ek..haha
aku angkat letak telentang, dia mengiring blk..lucu owhhhh..

xmo tolong, biar dia meniarap sndiri..skrg pun tido byk posisi mengiring..
sampai aku kene letak bantal kiri kanan..tp sejak 2 hari nie, dia sedar dlm kul 1@2 pagi dia akan marah dgn ek ek sbb xleh nk mengiring..kene la aku buang bantal tue..klau x lg KUAT dia nanges..huhu..ke sbb dia x bape sihat sbb cucuk ahad ritu dia ade demam skt..dan kes dia mengamuk sakan tue pun ade kaitan gak kot sbb suare dia jadik garau..mcm org sakit tekak..tue la sape suh anak mama nie nanges kuat-kuat..now dah suare bertukau...haha




mengantuk, tp jgn harap nk tdo sendiri..buai jgk yg leh settle dia nie..hadoiiiii
klau ade award bdk plg susah tdo kompom dpt kat daj tecik yg makin ngade-ngade nie..gerammmm...grrrrr



sgt pandai pandang kamera..klau nanges aku ambik hp nk snap pic dia leh plak dia diam then pandang hp aku...haha..pandai berlakon anak mama..hiksssss
ye, aku akui Iman mmg sebijik ikut abah dia...REDHA...haha

anak mama cepat pandai meniarap..nanti merangkak then berjalan pulak..bercakap mmg dah salu mama dengar..haha..mulut pot pet pot pet..mcm mak nenek...dah besar mau kene sedia seribu jawapan tuk satu soalan dia nie..pitammmmm...=)



XOXO
♥ZaZa♥

Aku Demam VS Iman Mengamuk

Salam uollss..tetibe semlm badan aku seram sejuk..rse lenguh giler..pastu mencucuk-cucuk..kpale lak pening xyah ckp la..dan nk dijadikan citer, Iman lak meragam @ lbh tepat mengamuk..huhu

Sejak siang dia tdo x lena..tdo kejap bgun x smpai stgah jam tdo..adui aku nk wat keje pun susah..pastu aku rse badan aku lembik tp wat xtau sbb klau x sape nk layan Iman..hoho..

Aku mmg biase tdokan dia awal klau nk msuk mlm dh..pastu klau dia tdo smpai pg la tapi bgun selang 2,3 jam untuk susu then tito blk..semlm aku buai dia lme gak la dan akhirnye kul 7lbh dia tdo..TAPI yg x bestnye dkt kul 8 dia bgun dh, adui cuak aku..dh la encik suami keje mlm..

Dah bgun xnk tdo la..aku lak x bape sihat..mmg x larat giler nk layan dia..xtahan aku suh encik suami blk..dia punye nanges mak oiii mmg tahap pengakhiran la..kuat giler..pastu batuk2 bunyi mcm batuk kering..huhu..diringkaskan, ulit, dodoi, buai, henjut akhirnye ko tau kul bpe dia tdo? Kul 12mlm korg tau x..adoiiiii..

To Be Continue..



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Selamat Bercuti (Thaipusam)

Sokka, hari nie cuti..sbb Thaipusam..ke ade yg x cuti..hahaha (ketawa jahat)..

So, marilah kte berehat sambil melayan kerenah anak tersyg..

Esok keje blk pastu cuti lg..sgt la seronok klau asyik2 cuti nie kan..wallahhhhhhh..

Adiosaaaa..XoXo

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Biler Encik Suami Keje Malam..

Macam nie la life aku sejak encik suami keje shift..Sebulan 2 mggu dia akan keje siang & 2 mggu malam..Iman plak mmg aku akan tidokan dia seawal jam 6ptg..

Sbb klau dh malam, dia akan jadik susah nk tdo seterusnya mengamuk..klau dh ngamuk ada smpai kul 2pagi bru dia tdo..tue pun after dh meraung sakan..huhu..so, lepas ambik dia kat nursery..aku main2 kejap nga dia, nmpak dia dah lali tue tros aku zasss buaikan..

Bukan ape, dia kat nursery x tdo sgt sbb bising so malam mmg dia akan tdo smpai pg..Bgun dlm 4@5kali tok isap susu..mse dia tdo nie la aku nk wat itu ini..

Now, aku dh blh blogging thru BB..so snang la aku nk update..tp, boring itu totap ado..ermmmm, RINDU encik suami sudah..Hehe
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Rindu Nyer..




Nyawaku ini..mmmuuuaaahhh syg..jap lg Mama g ambik adik ye..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Testing

Halloooooo..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Iman DeMaM, SaKiT MaTa


first time try blogging thru my blackberry..
aku cuti 2hari start semalam nga hari nie sbb jage iman yg demam..
kesian dia kne sakit mata skali..
alhamdulillah, lepas aku titik air susu aku kat mata dia, mata dia dah makin oke..petua mak aku..
sbnarnye mak aku pun kne warded skrg kt hospital kb..leher dia bengkak xtau la knape..dia ckp saket sgt..doc pun xtau knape..ckp nk operate tp xtau ble nk wat..

iman dh bangun, nanti aku sambung ek..


XOXO
♥ZaZa♥

♥ Iman Suke G Sekolah (Nursery)



nie nak citer sal anak dara aku sorg nie..

eh, bkn salu citer sal dia ke...hehe
Iman nie, x penah merengek biler letak dia dlm carseat since first time aku nk hantar dia g nursery..dok sengih² lg ade la biler aku agah dia..hehe

tp kan, sgt la kesian nk kejut dia pepagi..
yela, dia tgh nyenyak tido..dak Iman nie kalo ko dah kejutkan dia, xde maknenye dia nk tido blk dlm kete tue..huhu..that's y la aku sgt la rse x besh kene kejutkan dia pepagi bute..hoho



nie time ptg dah..after fetch her kat nursey otw blk umah..ko tgk la tue..kemain sengihhhhh lagik..hehe..sgt la senang hati tgk Iman cmnie..even dok kat nursey ade la jgk dia merengek-rengek sbb xckup tido sgt..yela, dak Iman nie kalo bising² ssah nk tido..tp nk wat cmne kan..insyaAllah susah yg ade skrg akan menjadikan aku senang di kemudian hari..aminnn



mmg la kan, since ada anak nie..asyik la dok ingat kat anak jek..nk wat itu ini dok pk anak..x sbr nk blk sbb nk jmpe anak..huhu..abahnye?pepaham jek la..kene la bertolak ansur nga anak kan..hehe..

Terasa hari-hari yg aku lalui lebih & sgt bermakna sejak kehadiran Iman Ariana..walaupun penatttt tp bahagiaaaaa...dlm hati ada taman gitu...haha



XOXO
♥ZaZa♥

♥ Iman Ariana 3 Bulan Sudah........



Semalam, which is 9th January 2011..Iman dah genap 3 bulan..kejap jek rase, tik tok tik tok dah makin besar puteri kesayangan aku nie..x sabar nk tggu dia setaun...huhu..wah matik la kan..nak anak cepat besar..haha..sbnarnye mama nye nie dah x tahan mau bawak Iman g sopim..yela, cubaan sblom nie gagal..dah 2 kali aku try dan x sampai sejam kene blk sebab Iman baik punye meraung x henti..muahahaha..tension di situ...huhu

 Biase la korunk, dah ade anak nie, mesti la nak tempek gambo anak jek..pedulik hape aku..sape x suke tekan x kat atas oke..wah melampau tetibe emo...huhu

Jom layan pic si kecik nie..

Yeay, saye dah cukup 3 bulan....=)

Saye pandai buat hidung mcm nie serupa abah...yey, haha..(padah encik kamaruddin salu wat time ginie time aku ngandung..hambik ko, skrg Iman ngikut suda...huhu)

Besar x mata saye?winksssss....halamak cair lew mama sayang oiiiii.....=)

geram oke tgk paha dia..even dia x la semangat mane tp tubuh dia keras..jenis isi padat..so bile ko pegang mcm, eh² pejalnye...huhu..budak nie sgt la eksyen ko tau..klau bg berdiri, mak oiii kaki mmg menunjal-nunjal..dan ye, byk mulut..asyik dok huhu..haha..ape ntah dia bebel..klau x layan marah² pastu wat muke nak nanges...hoho..
 


ade ke persamaan? sgt tension menilik Iman tuk melihat apekah persamaan aku dan dia melainkan panjang cam aku..itu sajork la...lain smua ikut si abah...SANGAT TIDAK ADIL..wah!!!...   




seyesly, hidup aku dah 100% berubah..now xde dah istilah mau baring² sesuka hati..asal dia tido jek, zup zap kene wat itu ini...baju dia 2hari sekali mesti kene basuh..penat woooo tp tue la kan..penat dan seronok..now even abah dia xde pun aku dah x sedey..now Iman xde lak aku sedey..huhu

XOXO 
♥ZaZa♥

I've To be StronGGGGGG!!!!



 watever happened, aku kene tabah & sabar...
nie ujian agar aku makin kuat..
harap aku dapat lalui semuanya dgn sempurna..

Ya Allah, kau berikanlah aku kekuatan untuk aku menghadapi ujian mu ini dgn sempurna..Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui segala sesuatu..kupanjatkan doa agar Kau Merahmati setiap perbuatanku..Kau kuatkanlah semangatku, tenangkanlah fikiranku, lapangkanlah dadaku, jauhkanlah aku dari sifat lemah yang keterlaluan..sesungguhnya jua Kau takkan menguji hamba-Mu dengan apa yang tak mampu aku hadapi...Amin Ya Rabbal Alamin....


XOXO 
♥ZaZa♥

♥ First Day Iman Di Nursery....


hari nie, 3/1/2011 (Isnin)
first day Iman dihantar ke nursery..
Alhamdulillah buat masa nie Iman oke² saje..
x meragam cme dia x tido..huhu
maybe x biase lg kot sbb bising..

pg tadi, mase nk g anta dia letak dlm carseat..
snyom jek, pastu lelap jap..huhu
mama dia lak yg emo terlebey..smpai kuar airmata..Iman tgk pun pelik nape mama dia nanges..huhu...sobs sobs

klau dah masuk kul 2 nie, biasenye dah 2 kali dia tido..
nak masuk kali ketiga dah dia tido sepatutnye..harap Iman x meragam..
aduh, x tenang sungguh hati nie..
nak wat keje pun x fokus asyik pk kan dia...=(

x sabar nk tggu kul 5 nak blk g ambek Iman..
mama rindu Iman.....muahhhhhhhhhhh



XOXO
♥ZaZa♥