♥ Pengubat Rindu...huhu

Biarlah gambar yg berkata-kata...
ceeewahhhhhh....











sebenarnye malas nak menaip...huhu
selamat tahun baru semua...

WELCOME 2011


XOXO
♥ZaZa♥

♥ bUKAN bZ tP pENAT & mALAS pUN yE jGK..hUhU


huhu..
sedey tgk blog x berupdate..
tp penat weh..otak tetibe blurrrr..
xtau nk update ape melainkan pasal Iman..

yela, sejak ade anak nak citer sal anak je..
korg yg ade anak paham kan?hehe
klau update kosong x best, nk jgk ade gambor..
gambor lak kene transfer, pastu letak mark lg..adoiii..

keje plak mmg x bz langusng ar aku nie..
dok melangok jek..bkn makan gaji bute tp mmg xde keje..huhu
so, men game memanjang..hehe

okelah, nanti rajen update..skrg nie x ckup tido..
nak kene cover tido tp kat opis xnak lak tido sbbnye kene ade tilam bantal bru syiok woooo..huhu

diakhiri dgn si kecik nie..hehe






XOXO
♥ZaZa♥

♥ Undi Iman Di Pa&Ma

huhu..saje gatal² nak masuk nie..
bkn pape pun..sejak ade anak ape peraduan tuk anak rase nak masuk..hehe


klau korang rajen undi la..
klau malas xpe..bkn paksa pun..huhu..

sape yg nak undi Iman klik kat bawah nie ek...

UNDI IMAN ARIANA

XOXO
♥ZaZa♥

♥ Kesimpulan....


amboi, overkan siap ade kesimpulan bagai..haha
rentetan dari aku mengandung hingga la bersalin, bagi aku = :

~ ♥ mengandung lagi mencabar & menguji emosi aku sbbnye aku alami alahan yg sgt teruk mse mengandung ritu..9bulan aku rase badan aku x selesa..dari smggu lepas tau pregnant smpai la hari aku bersalin aku akan muntah sekurangnye sekali sehari..sgt la menduga..oleh sebab aku pregnat alahan kuat sgt so, planning lg 5 tahun bru aku pregnant balik..insyaAllah..

~ ♥ contraction lg saket dari meneran nak kuarkan baby..huhu..menyegat weh rase dia..mase tgh saket tue aku bace doa Nabi Yunus x brenti..(lailahaillanta)

~ lepas bersalin, saket luka kene jahit jgk menguji..awal 20 hari mmg la aku jln buka langkah 1cm..haha..bile duduk, bangun je rase menyengat tang situ sbb urat tarik..huhu..saket weh..aku dlm 30hari jgk baru la luka situ sembuh btol..

~ ♥ now, dugaan jadik mama sbb Iman kerap meragam..jeles tgk alesha anak akak aku diam jek..susah nak dgr sore dia melainkan dia btol² xtahan bru la dgr sore..huhu..sabar, sabar....

~ ♥ Lepas nie, biler mak aku dah blk kg bulan 1 tahun depan..dugaan lagi..dgn abah Iman keje shift..harus la aku kuatkan semangat..kene berdikari menjaga Iman..xpe, aku mmg dah berdikari since pregnant dulu..insyaAllah aku boleh buat segalanya sendiri..juga satu kelebihan sekiranya dugaan lebih besar datang..aminnnn

~ ♥ Skrg nie, aku nak buat yg terbaik tuk Iman..nak bagi dia sepenuh kasih sayang sambil mendidik & mengajar dia jadik insan berguna..kene kuat semangat..kene belajar bersabar sbb aku nie cepat marah jgk..baran weh..haha..

~ ♥ aku rase Iman kuat nanges skrg pun maybe sbb dulu mase pregnant kan dia aku salu nanges malam² rindukan mr hubby yg g keje malam..hoho..now, nyesal lak klau btol la sbb tue..huhu..mase tue aku pregnant 6bulan biler mr hubby tukar keje & kene ber shift plak...adoyai...



XOXO
♥ZaZa♥

♥ Pengalaman Bersalinkan Iman Ariana


huhu..
Anak dah besar, dah 2bulan lebih dah baru nak story..
bkn ape, malas je..haha

oke nie aku story secara pendek la ek..
9 oktober 2010(sabtu), dalam kul 12.00pm ++ aku rase contraction yg pertama..then tnye akak aku cmner rase klau dah nak bersalin..dia explain la bla, bla, bla..
pastu rase lagi..mase tue sbnarnye aku tgh bersiap nak g makan kenduri..huhu..so, aku pun mandi then semayang zuhur..mase tgh semayang mmg dah rase sgt dah..semayang pun gitu² jek sbb dah xtahan sakit contraction tue..saket weh..Tuhan jek yg tau..huhu

pastu, dalam 1.30pm mak aku g ambik nenek aku a.k.a bidan utk urut perut aku bg mudah bersalin..mase dia tgh pegang² tue byk kali contraction..nenek aku suh mak aku masak nasi bg aku makan..yela, dah niat nak g kenduri kan xdela mak aku masak nasi bagai..aku kene makan utk proses meneran nanti klau x aku xde tenaga..

dlm pada saket² tue abes jgk la aku bedal nasi sepinggan..hehe lapar weh dari pagi x makan simpan perut tuk makan kenduri..haha..pastu mak aku bg makan telur ayam kampung sebiji..bleh plak kan terlupa nak minum minyak selusuh..seb baik la mase otw g spital tue aku ade telan ubat utk mudah bersalin yg dibekalkan oleh abah encik suami..ubat tue 2 biji..mcm akar kayu yg dihancurkan dan dibentuk jadik bulat..

aku sampai spital dalam kul 2++..contraction xyah ckp la 2kali dalm mase 10 minit..menduga kesabaran ko..masuk jek dalam tempat bersalin tue aku tgk ade budak² pelatih yg mude² lg..dlm hati aku issshh biar betul..xkan la bebudak nie yg nak sambut baby aku...huhu..

diorg pun ambik la berat aku, cek nadi aku, cek perut aku tuk rase contraction..mase tue mmg contraction sgt kerap dah..mmg aku rase xtahan sgt..huhu..owh ye, lupe nak gtau..mse aku tgh saket kat umah tue sempat aku kol mr hubby ckp aku rase dah time nak bersalin..then bile dia kol blk tuk tnye btol ke x akak aku yg jawab then dia ckp dah blh gerak blk skrg..dlm kul 2 lbh cmtue..mase otw g spital pun aku sempat sms mr hubby gtau suh drive leklok..xyah panik sgt..

oke sambung blk, dlm dkt kul 5.00pm cmtue aku dah xtahan sgt..tahan contraction siap bunyi lagik..huhu..saket sgt..then dtg doktor laki nak cek bukaan..aku redha la dia buat ape pun..sbb mase tue mmg tgh saket aku x kisah dah..dia cek dah 4cm..ape lg dia trus pecah air ketuban then nurse bawak aku masuk bilik bersalin lepas tue..

aku pun suh nurse panggil mak aku sbb husband kan xde so mak leh masuk la..lepas jek pecah air ketuban tue, otomatik aku rase nak meneran je biler contraction dtg..sungguh weh rase saket tue mcm ko nak buang airbesar sbb tue aku nak teran jek bile saket..huhu..mak aku ckp jgn teran lagi..nurse pun ckp cmtue..dekat kul 6.00pm nurse cek lg dah buka 6cm dah..contractionl g kuat..oleh sbb aku xtahan sgt nurse inject ape ntah kat punggung aku..dan² time tue jgk aku rse mcm ngantuk..sempat la jgk aku tdo dlm mamai smbil rase contraction tue..

then, biler aku rase saket sgt aku gtau mak aku, aku dah nk teran sbb xtahan nurse trus cek dah buka jalan 8cm tros dia suh aku teran..mase tue kul 7.00pm..aku teran 4kali dlm 3 napas..cmnie..
biler rase saket dtg aku teran, then ambik napas then teran pastu ambik napas lg teran lg..penat aku brenti..
mse teran tue nurse gtau kpale baby dah nampak, dia tnye aku nak rase x aku ckp xnak sbb aku tgk concentrate nak teran..huhu
sampai la kali ke-4 aku dah nekad..napas ke-4 aku teran sekuat hati..tros aku rase mcm something kuar panas gitu pastu nurse letak baby atas perut aku..huhu..legaaaaaa...fuhhhh
kuar la Iman kul 7.25pm, berat 2.6kg..

aku smpat pegang kpale Iman..rambut dia Ya Allah lebat sgt..smpai la skrg lepas cukur kejap je tumbuh sehitamnye..huhu..pastu diorg ambik anak aku bwk g mane ntah..lepas tue diorg kuarkan uri then jahit luka..x saket sbb diorg bius..huhu..siap lepas tue bg aku minum milo segelas..best sgt..huhu

lepas dah siap sumer dlm sejam lebih cmtue diorg bwk Iman kat aku..suh aku nyusukan Iman..mase tue mcm x pecaye dah ade baby..aku tgk jek Iman..renung dia..yg aku rase ajaibnye, lepas bersalin aku rase kuat..mcm bertenaga sgt..x letih langsung..pastu dlm kul 9 lebih diorg bwk aku g wad..mse nie encik suami dah smpai..dia masuk je, muke blur..haha
x pecaye la tue dah jadik abah..huhu

mlm tue bermula episod aku sebagai seorang mama..


XOXO
♥ZaZa♥

♥ Iman sgt baik semalam =)

Alhamdulillah...
Iman x meragam biler nak tido semalam..
elok je mcm dulu..
cme ambik mase lame ckt dia nak btol² lelap..
aku bagi nenen dia tido je sambil nenen dlm pangkuan aku..
sgt seronok..

harapnye Iman dah x meragam lg start semalam..
lepas dia dah tido nyenyak, aku bedung bagi kemas..
sbb Iman nie jenis mudah terkejut..so, bile bedung dia akan tido lena..


Sgt berharap Iman dah x meragam lagi..
xmo letak dia kt kg..x tahan..
dtg keje pun dah rindu dia nie apatah lagi berjauhan sejauh 500km..
mmg x sanggup..



"sayang mama jgn meragam lagi ye..
nanti mama beli macam² utk Iman..hehe
mmmuuuaaahhh...."



XOXO
♥ZaZa♥

♥ Baik-Baik Sayang


Tadi blk tghari mak aku gtau Iman wat hal lagi..
Dia xnak tido, tp nanges mengamuk..alahaiiii
nape la sayang mama nie..

harap btol la si Iman nie just nak beralih angin or bulan jek..
hope a few days later Iman akan back to normal..
xmo dah nanges..risau & x tentu arah dibuatnye..

"mama, Iman janji x nanges lagi..hoho"


"hehe, Iman saje gertak mama...huhu"


"mama menggelabah ek..hihi"


"Iman dah besar...amboi...."



"weckkkkk...huhu"

anak mama, baik-baik ye sayang..
jangan nanges lagi....

♥♥♥

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
'kan menghapus dukamu sayang

Karena bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengarkan aku

Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku disiang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan
Sekuat semampuku sayang
Karena bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengarkan aku


♥♥♥


XOXO
♥ZaZa♥

Iman Meragam @ X Sihat


Lame x update..
Aku pun xtau nak cakap cmne..
pening sejak ade anak nie..dgn x ckup tido nye..
Iman meragam lagi..pastu abah dia lak x brape reti nak pegang si kecik tue..

Mcm nie, mggu lepas aku cuti mengejut 2hari..khamis &jumaat..
bawak Iman blk kg..
sbb nye, 2,3 malam Iman nages x renti..dah tgh malam bru la dia tido..
aku pun xtau la..
Asal nak masuk malam jek dia nanges yg amat..
adui, pening aku nga mak tok dia..
nak kate dia saket ke ape xkan la malam jek..
klau dia saket mesti la sepanjang hari dia nanges..

yg aku perasan, Iman nie asal nak tido jek dia meragam..
suare si kecik tue kuat kemain..
so, klau dia nanges..ko paham jek la..
dah la nanges berjam-jam sampai mata bengkak..
risau aku..

blk kg g berubat tradisional..diorg ckp Iman nie sarat..
sarat nie mcm saket perut la..jenis yg cepat kembung..
tp, aku pegang perut dia lembik jek xdela mengeras..
ke mmg perangai dia suke nanges x tau la..

skrg nie mcm oke sket dah tp stiap kali nak tido dia ngamuk..
nanges² jgk..adoi la..
letih aku nak mendodoi dia..
korang yang ade anak cmner ek?
ade pengalaman x anak korg cmnie..
seyes penat weh..aku skrg rase mcm nak pitam..
dgn x ckup tido nye..dgn penat kejenye..

sape² yg ade pengalaman leh la share ek..
nak jgk tau nape Iman cmtue..
ke ade baby yg mcm tue..




XOXO
♥ZaZa♥

♥ Ragam Iman Buat Mama Rindu...


Dtg keje 8 jam pun dah rindu Iman..tue pun tghari aku blk lagi..
Apatah lagi berjauhan nga dia lebih dari tue..
kompom banjir umah aku..huhu
Jom tgk memek muka Iman Ariana..



Olololo sayang anak mama..
Jangan sedey² ek..mama akan jaga Iman walau susah cmner pun..
mak aku dah bape kali suh aku bg dia bwk Iman blk kg..
sbb Iman nie jenis meragam ckt..takut nanti klau dok nga org..
tp, aku mmg x mampu nak berjauhan nga Iman..apatah lg aku nie jenis yg mmg smggu skali kene tggal nga encik suami..mmg banjir la umah aku..huhu
so, aku harap sgt Iman x meragam mase dok nga pengasuh Januari thn depan..
jauh weh Kelantan nga Putrajaya..
x sanggup den....


Iman suker tido nganga..
Nie la yg buat aku termimpi-mimpi selalu...=)


Baby mmg cmnie kan..suke jek biler "di agah"
Iman suke muncung tau..tp tetap comel..haha


Nie bukti sbb aku sgt la rindukan Iman..
ko tgk la pandangan dia tue..
alahaiiiiiii penyeri hati mama nie....


saat Iman tido la yg plg aku suke tgk..
Stiap kali tgk dia tido sure aku nyesal if aku marah² dia meragam..
sbb tue skrg aku dah x marah dia..
walau dia makin kuat meragam(maybe sbb nak beralih bulan kot)..
aku cube sedaya upaya tahan perangai x sabar aku nie..
nak jadik mama mithali kene byk bersabar ye..

Iman nie kat umah aku panggil Ariana or Yanna..
Coz mak tok nga tok ayah dia lebih suke panggil name tue dari Iman..
xpela sayang, yg penting dua² nama awak..hehe

Tp abah ye lg suke panggil Iman nie 'adik'..
mama pun kadang² pnggil adik jgk...hahahaha



XOXO
♥ZaZa♥

♥ Iman Ariana + Car Seat...



Semalam cuti kan..
so, bawak Iman g jenjalan umah tok su(pak sedara aku) dia..
sambil try test letak dia dlm car seat..hehe



mule² letak Iman senyum je..
love when she smile..make my heart smile too..=)
tp x smpat captured dia senyum sbb x bajet pun dia nak senyum..
tue pun kejap jek dia dok..x biase lg kot...
pastu dah merengek-rengek xnak..

TP...







malam sebelum pg tue,
test letak Iman dlm nie kat umah..
see, my princess smiling...mmmuuuaaahhh...



"Iman kene biasekan diri dok dlm nie tau..
nanti biler mak tok Iman dah blk kg..
Mama nak bawak Iman g jenjalan/klinik senang..
abah kan salu tinggal kiter...hehe"


p/s:Iman skrg nie makin kuat meragam..
nak tido kemain susah..pastu nanges sampai kuar airmata klau dia x ckup tido..
sgt la susah hati..Iman nie nak tido x leh bising²..
cmner la nak anta nursery nie...korg ade cadangan x..
klau dia meragam time nga aku xpela..
tp klau nga org..hisshhh...sian Iman..



XOXO
♥ZaZa♥

♥ Buai Letrik Iman Ariana..


sejak ada anak nie..
entry pasal anak jek..hehe..jgn mare ek..
nak tunjuk buai Iman..
gara² malas nak ayun + Iman suke berbuai..
so, x larat weh nak buai dia sepanjang masa..


inilah solutionnye..
buai letrik..
beli kat manjaku..yg plg murah..
murah² pun 3ratus gak ko terbang..
x kuasa nak beli yg mahal..lgpun pakai kejap jek..
Iman besar ckt nak beli katil lak..

bkn ape, buai letrik nie senang..
ko set jek mase bape lame ko nak..plg lame 3 jam..
pastu set kelajuan..owh aku set plg rendah oke..
gayat lak Iman nanti..huhu


abaikan pemandangan di belakang buai..
biaselah ade anak x sempat nk ngemas ko..haha
alasan semata-mata..
tp siyesly la kan..penat weh ade anak..
penat tp seronok..sape yg ade anak tue tau la kan..

penyeri hidup+keluarga tue..
even aku salu marah² syg kat Iman..hehe
pastu sedey plak pas marah dia..marah diri sndiri blk..huhu



XOXO
♥ZaZa♥

♥ Abah Mithali = )


Semalam kan Iman demam..
mujur la x teruk sgt..aku blk keje semlm check suhu dia 37' celcius..
tp still la x elok for baby kan..
abah dia blk tros tnye Iman cmne..mase tue aku riba dia even dia dah tido..
Iman nie klau dia x sihat dia nak org peluk dia..
so, aku peluk dia erat²..sayang anak mama..


(ada gaya x encik Din kite nie jadik abah?hehe)

lepas mandi/semayang maghrib abah dia tros ambik pegang..
Iman tido je sambil merengek ckt²..
x sedap badan cmtue la..nak tido pun x lena sgt..


(♥ kesayanganku ♥)
encik suami dan cik anak...hehe
sedapnye Iman tido kat pangkuan abah dia..
tp, Iman pun kene blajar utk ditinggalkan jgk smggu skali..
mcm mama dia dulu..huhu


(keluarga bahagia..)
(>"._."<)

Our loved one!!!


XOXO
♥ZaZa♥

♥ Iman Ariana X Sihat...=(

Td blk tghari mak ckp badan Iman panas..
mmg aku prasan semlm badan dia panas ckt..
Iman nie mmg badan dia jenis panas, so aku xdela pk pape kan..
mak aku ckp dah 4 kali dia "membuang"..risau gak aku..


(anak mama x sihat pun tetap nmpak comel..hehe)

tp, td dia dah berpeluh ckt..dah x panas sgt..
aku pun ape lg cepat² letak koolfever..
dia pun aku tgk x aktif mcm biase..
diam je..pastu nampak dia letih..
sedey plak aku nengok..nak tggal masuk keje pun risau..


nak tggal td, aku masukkan dia dlm buai..
mak aku ckp dia x tido sgt pg td..kejap² sedar sbb berak..
pastu mcm merengek-rengek..
x sedap badan la tue..
patut la semalam dia meragam..


(tgk, sayu je dia pandang aku nak tinggal dia..skrg nie dia dah cam aku kot sbbnye bile aku blk keje je dia pandang aku..nak nenen la tue..hehe)

ke anak mama nie nak beralih bulan..
9/12(khamis) nie ckup la Iman 2 bulan..
harap² xdela melarat demam dia tue..
risau la baby demam..mcm² leh jadik..harap Iman kuat..
hope Iman sembuh dah..namo la sakit² ek sayang..



XOXO
♥ZaZa♥

♥ I NeeD ReStTtTtTtT...


Pening, ngantuk, lemau...
sumer ada...wuaaaa x cukup tido..
Iman saje nak dera mama dia..
semalam dari aku blk keje sampai kul 12mlm dia x tido..
kul 12.15 baru la dia lelap bebetol..
abah Iman?dah ke laut kul 10 lagi..huhu
mak tok Iman? saje aku suh rest walau pun x rest mane..haha
mama Iman? dok berperang melayan kerenah Iman..
ngantuk giler kentang okeh..
pastu kul 2.45pagi dia bangun nenen..
kul 5 bangun nenen lg..
kul 7 nenen lagi, aku lak terbangun lambat sbb dah buka mata pg tutup balik..huhu


xtau la biler leh rest..
nak tido puas²..huhu
Iman, nak adik tunggu 5 taun lg..mama x larat..

XOXO
♥ZaZa♥