♥ STRESSSSSSSSSSSSSSSS



org ckp, ibu mengandung x bleh stress..
tp aku tetap stress jgk..
hilang semangat nak balik raye mggu depan bile ingat kene bwak budak 2org tue..
aku bkn ape..ari² dok pk..
cmner la perjalanan aku nanti..
korg xtau yg aku mmg x suke kat anak sedara dia yg 3org tue..
seb baik yg kecik tue x ikut jgk klau x mmg aku boikot tros kot..

aku x suke bkn ape, diorg nie degil sgt² oke..
mmg x dgr cakap..mak pak diorg plak jenis x reti nak tegur anak..
bkn la aku nak ckp x pandai ajar anak tp tue la..
sbb tue tiap kali mr hubby ajak g umah diorg sblhnye aku ngelak..
bkn ape, aku rimas tgk prangai diorg yg x reti dok diam pastu xtau adab..
asyik dok membelit kat aku nga hubby aku..
pastu leh plak panjat sofa dok main kat atas kpale aku..
sape x sakit ati..klau larang bkn nak dgr..huh

dan korg bayangkanlah..
aku blk sehari sblom raye..means 9/9..khamis..soknye dah raye..
aku bertolak pg btol² lepas mr hubby blk keje..sbbnye mggu depan dia kene shift malam..
rabu malam tue dia still keje lg..
mmg sah akan jem trok punyer..
korg tau jek la klau musim raye nak blk kelantan cmner..
8jam pun aku dah rase lame apetah lg nak mengharung jem trok yg mungkin akan makan mase 12 jam atau lebih..

dgn keadaan aku yg sgt x larat sgt nie, nak menjaga budak 2 org yg sgt la x reti bahase..huhu..
aku dah ckp nga hubby, klau aku marah anak sedara dia nanti jgn nak salahkan aku lak..
pepaham sendiri la anak sedara dia tue prangai cmner..
dah la nanti aku yg kene drive..yela, mr hubby kan keje malam sah² ngantuk nak tido..
klau degil sgt nanti aku tggalkan je dlm utan tue..huhu

ye, aku mengandung dan aku mintak byk² moga anak aku nanti dijauhkan dari prangai cam diorg nie..diorg nie naik lemak bkn sbb ape..
sbb nye mak pak jenis x melarang..anak buat ape wat x reti jek..
mmg la anak tue jadik x beradab gitu..
hurm..hanye aku yg tau diorg nie jenis kluarga yg cmner..

slagi x sampai mase nak blk kg, slagi tue la aku dok mikir..
yg mak pak diorg nie pun satu..
mmg jenis x reti & paham bahase kot..
bkn diorg xtau aku nie sejak mengandung mmg alahan trok & x larat sgt..
sejak mengandung aku mane wat keje sgt, sumer hubby yg watkan..
bleh plak lg nak kirim² anak..
hubby aku lak jenis susah nak tolak permintaan org..
hubby aku nie mmg baik, bkn nak puji tp dia mmg camtue..
klau org mintak tlg laju aje..hurmmmm

sori la ye, korg kene dgr aku bebel..
siyes aku tertekan sgt nie..smpai nak tido pun susah pastu biler tido smpai terbawak dlm tido..
punye la aku stress kan..hurmm..

anak mama dok diam² dlm perut tau..
dgr cakap mama ye syg..jgn nakal²..anak mama baikkan..
Ya Allah, kuatkanlah hati & semangat aku..
hanya padaMU aku berserah Ya Allah..



yg aku circlekan tue gambor budak 2 org tue..
tgk muke pun tau dah jenis ganaz..
x padan nga pompuan..huh




XOXO
♥ZaZa♥

♥ Alhamdulillah Rezeki....


Semalam PM dah announce nak bagi duit raya kat kakitangan awam..
RM500 akan dimasukkan dlm akaun pada 1/9/2010..
rabu depan la ye..
Alhamdulillah..ade jgk rezeki raye..
even aku dah tau awal pasal nie, tp kene tggu announcement dulu..
baru leh release..huhu

Semalam jugak baru dapat gaji, dan...
pagi tadi dpt lagi gaji dari hubby...thanx abang...
rezeki berganda-ganda..amin..
tp, biler blk kg nanti..abis lew sumer duit tue..huhu

tambah lagi kene get ready IMAN nak kuar nie..hoho
biler² mase jek dia boleh push out..takuttttttt

dan, ade jgk perkara yg melunturkan semangat aku nak blk beraya nie..
kakak hubby aku bleh plak main kirim anak dia 2 org..
dalam keadaan aku yg sarat mcm nie, x kuasa oke aku nak melayan bebudak..
dah la aku nie x bape nak sihat..
xtau la otak diorg nie pk cmner..
aku mmg alergik skt nga anak sedara mr hubby belah kakak dia nie..
salu nyusahkan hubby aku, semestinye aku same la..
nakal nauzubillah..mintak jauh la IMAN nga prangai diorg..huhu

nanti dah la aku yg kene drive, klau degil² mmg aku sound jek nanti..
x koser oke nak melayan..diri aku sndiri pun aku x terdaya..
mmg saje carik nahas la klau x reti dok diam nanti..
owhhhh mood aku hilang tetibe....goshhhhhhhhhhhh


XOXO
♥ZaZa♥

♥ 8 Bulan Sudah = 32 minggu....







Cepatnye mase berlalu kan..
Skrg kandungan aku dah pun mencecah 8 bulan..
Biler² mase jek baby IMAN nak kuar..
harus get ready dari skrg..
meh aku jamu mata korg nga hot mama nie..hehe..


*abaikan jerawat yg kat dahi tue..mmg sentiasa naik, agaknye lepas bersalin baru ilang kot..xpenah lg aku naik jerawat cmtue..seb baik la x naik kat pipi, klau x susah nak ilang..hormon baby terlebih agaknye..dulu kat belakang, tp yg kat belakang dah ilang dah..


perutku 8 bulan..huhu..mr hubby ckp makin membolat..dah rase senak sgt dah..badan nye xnaik tp perut makin membesar..huhu


Pipi bagai dipam-pam..xpe pipi temok..badan maintain, xyah la susah² aku nak kuruskan badan pasnie..hehe

mggu² yg mendebarkan..nanti lepas bersalin dah x dpt la rase keindahan gerakan sesuatu di dalam perut..kne tggu lagi 5 taun bru leh on balik....hehe..lame tul plan kan..abis nak wat cmner, aku nie jenis alahan teruk..nanti klau aku lembik sape nak jage IMAN..dah la aku nie kene berdikari selang seminggu..haha




p/s: takut jgk if baby IMAN akan keluar sebagai baby "BOY"..
aku lom prepare pun name tuk anak lelaki..kot² la kang kuar boy..
haru jek..pening nak carik name..tp hopefully mmg btollah rezeki Allah nak
bagi nie IMAN..aminnnnnnnn



XOXO
♥ZaZa♥

♥ Dah Lulus......



Ape yang dah lulus yek..hehe
Ala, kan aku de ckp kat entry lepas aku de mintak cuti bersalin awal..
So, bahagian Admin dah luluskan..
so, aku start cuti dari 28 September(Selasa) - 26 November 2010(Jumaat)..
means, aku start keje balik 29hb november 2010 (Isnin)..
Dan disebabkan 28 sept tue selasa, aku akan ambik cuti 27hb tue..
sebabnye, mr hubby akan hantar aku blk kg 25hb iaitu hari sabtu..
yela, xkan aku nak nunggu mggu depan baru nak blk..
buatnye IMAN kuar awal, haru weh..

so, baik aku dok kg leh makan sodap²..leh goyang kaki..
nyaman oh dapat makan masakan mak..
pastu aku nak g carik segala jenis kuih & makanan yg xde kat cnie..
kelantan kan byk makanan best..
kat sini xde ape yg aku nak tue..huhu

Tapi, sedih jugaklah sbb nanti akan berjauhan dgn mr hubby..
tapi jgk, mungkin sedih aku tue xlah mcm skrg nie biler dia keje malam..
sbbnye, sini kan aku sorg² jek..
kat kg ramai org wooo...meriahhhhh
tambah plak akak aku mase tue dah bersalin..leh la aku melayan anak dia nanti..
anak dia yg sulung zafran pun nanti ade..xdela aku sunyi kan..
tp, tetap jgk x same nga husband sendiri kan..sob sob


zafran (if korang ingat aku ade citer sal dia)

xpe, biler aku bersalin nanti dia blk lah..
then, raye haji bln november nanti dia blk plak..
hope segala perancangan aku nie menjadik la ye..
maklumlah, kiter hanya merancang tapi DIA yang menentukan..

Hope aku bersalin awal oktober..lambat sgt pun xmo jgk takut nanti x sempat nak abiskan pantang dah kene masuk keje..huhu..
due aku kan 12/10..smggu awal pun dah oke yg penting aku dah kat kg..
korang doakan aku ek..aminnnnn


p/s:skrg aku dah masuk 8 bulan..
kpale baby pun dah kat bawah..
mmg menunggu mase jek la nie..
hope sumer selamat & oke...


XOXO
♥ZaZa♥

♥ Hari Ke-6, Totally Weak...........................


Nie kisah semalam..aku nak share nga korang..
betapa lembiknye aku setelah 10 kali muntah..
sgt sakit badan & pening sampai nak pitam..

Dalam kul 11.00 pagi lebih aku muntah..tp, aku tahan..
xmo bukak lagi, sbb nak cube puasa gak kan..
masuk kul 2, kali kedua aku muntah..badan dah menggigil..
pastu minum air, makan roti..muntah jgk lagi..

dekat ofis jek, 6 kali aku muntah sampai la blk kul 5..
then, sbb da janji nak masak tomyam tuk hubby berbuka..
aku gagahkan diri jgk ke dapur walau badan mmg dah lembik sesgt..
korang bayangkan la, masak tomyam ambik mase 2 jam..
dari 5.30 sampai kul 7.30..huhu
berselang seli nga muntah yg tambah lagi 4 kali kat umah..

aku mmg da x larat giler..
hubby aku plak sangkut nga jem kat bangi..hujan lebat..
badan rase sakit yg amat..mase tue aku rase mcm nak mati..hoho
hubby aku sampai aku mintak dia wat air..pastu buke dia mkn sorg..
sbbnye aku mmg da lembik sgt xleh nak watpe..
lepas buke aku suh hubby picit belakang aku sbb mmg lenguh sgt aku rase..

dlm kul 8 lebih, aku mkn nasi ckt..pastu trus tido..
sampai la bangun pagi td kul 4 tuk sahur, badan aku masih lg sakit yg amat..
tp sbb siankan hubby yg kul 5.30 dah kne trun g keje..
aku gagahkan jgk diri panaskan nasi, tomyam & ayam masak merah tuk dia sahur..
aku sayang laki aku oke, even aku sakit tp aku tetap nak berkhidmat tuk dia..
ntah la, mmg sifat aku cmnie..bile tgk muke dia tgh tido aku ckup kesian..
Terbayang kepenatan dia bekerja siang malam tuk aku & baby IMAN..
Sbb tue aku jarang sgt tolak permintaan dia & dia pun mmg jarang mintak ape² dari aku..
eh, topik lain plak..hehe

dan, kesudahannya aku xtau la puasa aku taun nie cmner..
mmg xkan ckup la..tp xpela..bkn aku sengaja..
Allah Maha Mengetahui kesulitan hamba-Nya kan..
so, aku redha jek la even aku x dpt puasa pun..
ujian buat aku sempena Ramadhan kali nie..



XOXO
♥ZaZa♥

♥ Hari Kelima Puasa, Hari Pertama Berbuka Wif My Hubby..


Semalam sgt syiok..why?sbb hubby aku de kat umah..hehe
first time berbuka nga dia walaupun Ramadhan dah masuk hari kelima..
Sgt hepi & terharu time dia bace doa berbuka & makan..
syahdu owh sbb first day x dpt nga dia kan..huhu

Semalam, heret dia g bazar kat putrajaya nie..
carik kuih, ikan bakar, sup daging..
blk umah masak nasik sajork..huhu..

hari nie nak masak best ckt..
tomyam, nga ayam goreng kunyit..hehe
pg td sahur aku masak ayam masak merah, sayur sawi..
sgt suke tgk mr hubby berselera makan..
sori la gambor nye xde, x kuase aku nak ambik..
tgh mamai, ngantuk, pastu nga pening nak muntahnye..hoho

utk pengetahuan korang,
aku mmg setiap pagi bangun mesti muntah dulu..wajib oke
sbbnye badan aku nie penuh nga angin..
ko bayangkan sehari perut aku kosong, then tido pun kiter x mkn kan..
ape lg berangin la satu badan, lepas muntah kene gosok gigi siap..
pastu baru makan sahur, klau lepas sahur bru gosok gigi menjawap ler makanan tue kuar blk..

begitulah rutin aku tetiap pagi hari..
xpela, tuk IMAN aku redha jek..huhu
dugaan kan..mcm nie la nak dapat anak..kene bersusah payah sblom bersuka hati..hehe



XOXO
♥ZaZa♥

♥ Hari Pertama Puasa Ibu Mengandung....


Alhamdulillah..Hari Pertama Puasa..
Pagi tadi bersahur dengan nasi panas + ayam masak merah+kurma 2 biji..sblom tido dah siapkan bangun pagi tadi panaskan aje..
Tapi, xleh bangun kul 5..x sempat sbb dalam toilet jek (muntah) dekat 15 minit..pastu gosok gigi siap² sbb klau gosok gigi lepas makan kompom kuar blk makanan..



setakat jam nie masih rase bertenaga..
Ya Allah Kau kuatkanlah tubuh badanku sepanjang Ramadhan ini..
InsyaAllah akan cube utk berpuasa penuh sebulan..

IMAN, beri kerjasama yg baik ye sayang..
mama tau IMAN kuat mcm abah..
Petang nie kite berbuka berdua jek la sayang..
Abah keje, tp xpe..mggu depan kite bersahur & buke nga abah ye..

To all ibu mengandung..
Selamat menempuh bulan Ramadhan yang mulia nie dengan tabah..
Amin...


XOXO
♥ZaZa♥

♥ Selamat Berpuasa Semua......



Malam nie announce puase..agaknye mmg jadi la kot besok puase..
huhu, first time pose as a wife & pregnant mom..huhu
taun lepas, aku sibuk excited pasal nak kawen mase raye..
taun nie lak, sibuk berdebor pasal nak sambut baby lepas raye..hikssss

ohhhh dugaan sungguh ye pose taun nie.. prepare bebetul tuk sahur mlm nanti..dah la bersahur sorg² (eh, nga IMAN).. abah IMAN keje malam mggu nie..sedeyyyyyy x pat sambut pose sesama..sob sob berbuka pun sensorg jek (eh, nga IMAN la...)

ape nak buat, dugaan..kene kuat semangat..xmo nanges²..
InsyaAllah esok akan cube sedaya upaya utk berpuasa..
yg selebihnye Tawakal jek pada Allah..moga DIA permudahkan segalanya..Amin

malam nie meh kiter same² niat puasa...=)



XOXO
♥ZaZa♥

♥ Cuti Bersalin 2 Minggu Awal......



Oke, meh aku citer sal aku ambik cuti awal..mcm nie..
Kakak aku nasihatkan aku suh ambik cuti awal sbb anak sulungkan..
Takut la kelahiran x mengikut due..or terbersalin awalkan..
So, abang ipar aku ckp ade pekeliling utk kerajaan yg menyatakan leh cuti bersalin awal..

try la cek...mmg ade pun..Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil.5 Tahun 2009
yang menyatakan pegawai perkhidmatan awam leh ambik cuti bersalin awal 2 mggu dari tarikh due..
cuti tue termasuk dlm cuti bersalin 60 hari..means dikire dari start cuti sampai la bersalin..
contoh : mcm aku klau start cuti 28/9/10, then katakanlah lepas 2,3 hari tue aku bersalin, contoh 1/10/10..maknenye cuti aku dikire dari hari aku cuti sampai la bersalin...
dgn tue, aku dah cuti bersalin selama 4 hari, then kene kembali bekerja 56 hari lagi..
korg paham x nie..x paham pun pahamkan..susah nak explain...haha

sebab aku bercuti awal :
1) mak aku x blh dtg cnie jage aku sbb mase tue kakak aku tgh pantang kat kg..skrg nie dia tgh pregnant 35 minggu..20/8/10 nie dia dah blk kg..bersalin kt kg..due dia awal bln 9..
2)husband aku keje shift..smggu siang smggu malam..susah klau jadik pape aku dok umah sensorg..skrg nie pun aku dah risau sbb aku takut bersalin awal dan mase tue kebetulan dia xde, mmg matik aku okeh...huhu
3) nie anak sulung, aku x berani ambik risiko..tambah lagi aku xtau pape pasal jage baby..huhu..ngeri weh..

aku dah apply cuti, bos aku dah sokong then Pengarah aku pun ckp tiada halangan..
nak submit kat PSM jek utk kelulusan..harap sumer oke la....



XOXO
♥ZaZa♥

♥ 3rd Trimester = 30 minggu





Rase macam baru jek tau pregnant..
Tup, tup dah masuk 30 mggu..kejapnye mase berlalu..
Setelah pelbagai dugaan dialami, yg mmg biase pd ibu mengandung..
Tapi, first time bagi aku...sgt mencabar oke..huhu

Macam² masalah yg mendatang..Dgn kesihatan yg diuji..
Kesabaran pun teruji oke, tp redha...
pastu dugaan lain plak timbul saat aku berada di proses akhir nie..
iaitu mr hubby yg bertukar keje dan terpaksa ikut shift..
Shift malam dan siang..sgt la mengganggu emosi aku..

Minggu pertama dia keje malam, mmg almost every night aku berendam airmata..
aku dah la mmg sensitip tambah lak hormon pregnant..lagi la haru..
bertambah-tambah la sensitip..

tapi sekarang dah oke ckt dah..
tp bile masuk ari first mggu dia kene keje malam tue, aku masih lagi terasa la..huhu
aku dah la jenis yg x boleh dok sorg, mula la sedih..hoho
seb baik de baby IMAN temankan..utk dia, aku kuatkan semangat yg x brape nak kuat nie..=)



hurm, byk lg bende nak cerita psl kehamilan aku tp rasenye terlalu rumit..
susah nak explain..so, aku akan bercuti awal utk bersalin..
maklumlah, dgn hubby yg keje x menentu..tambah aku dok sorg kat umah..
kene la wat perancangan awal..tue pun ntah sempat ke tidak..

pasal cuti awal tue nanti aku explain balik..
dah panjang sgt nie, muak lak korg bace..hehe..
tata





XOXO
♥ZaZa♥

♥ Short Update....




Hari nie checkup..
baby oke tp mama nye yg x oke..huhu
kene repeat test kencing manis..(mencikkkkkk)
maybe dlm mase 2 mggu lg or 4 mggu akan dtg kene minum air gula tue blk..hoho


berat skrg 56.4kg.. HB = 10.3 (masalah yg same) start ari nie da kene kire movement baby and tanda dalam buku merah.. kene make sure cukup 10 kali dari 9.00pg until 8.00 mlm.. klau x ckup kne g spital laju-laju...huhu

dah apply tuk cuti bersalin 14 hari awal sbb nak bersalin kt kg..
tp, kene tggu boss approve..
to my boss, please sign okeh...hehe

oke tue jek..
tata



(pssstttt, cantek kan budak nie..tgh perasan IMAN macam nie..haha macam la mama dia lawa kan..adoiiii berangan melebih yg x tahan tue..nak tgk selalu lah, mane tau kan..lalalalala..bajet abah dia mcm mat salleh ker?haksssssss)



XOXO
♥ZaZa♥