♥ Pengalaman Bersalinkan Iman Ariana

11:30:00 AM


huhu..
Anak dah besar, dah 2bulan lebih dah baru nak story..
bkn ape, malas je..haha

oke nie aku story secara pendek la ek..
9 oktober 2010(sabtu), dalam kul 12.00pm ++ aku rase contraction yg pertama..then tnye akak aku cmner rase klau dah nak bersalin..dia explain la bla, bla, bla..
pastu rase lagi..mase tue sbnarnye aku tgh bersiap nak g makan kenduri..huhu..so, aku pun mandi then semayang zuhur..mase tgh semayang mmg dah rase sgt dah..semayang pun gitu² jek sbb dah xtahan sakit contraction tue..saket weh..Tuhan jek yg tau..huhu

pastu, dalam 1.30pm mak aku g ambik nenek aku a.k.a bidan utk urut perut aku bg mudah bersalin..mase dia tgh pegang² tue byk kali contraction..nenek aku suh mak aku masak nasi bg aku makan..yela, dah niat nak g kenduri kan xdela mak aku masak nasi bagai..aku kene makan utk proses meneran nanti klau x aku xde tenaga..

dlm pada saket² tue abes jgk la aku bedal nasi sepinggan..hehe lapar weh dari pagi x makan simpan perut tuk makan kenduri..haha..pastu mak aku bg makan telur ayam kampung sebiji..bleh plak kan terlupa nak minum minyak selusuh..seb baik la mase otw g spital tue aku ade telan ubat utk mudah bersalin yg dibekalkan oleh abah encik suami..ubat tue 2 biji..mcm akar kayu yg dihancurkan dan dibentuk jadik bulat..

aku sampai spital dalam kul 2++..contraction xyah ckp la 2kali dalm mase 10 minit..menduga kesabaran ko..masuk jek dalam tempat bersalin tue aku tgk ade budak² pelatih yg mude² lg..dlm hati aku issshh biar betul..xkan la bebudak nie yg nak sambut baby aku...huhu..

diorg pun ambik la berat aku, cek nadi aku, cek perut aku tuk rase contraction..mase tue mmg contraction sgt kerap dah..mmg aku rase xtahan sgt..huhu..owh ye, lupe nak gtau..mse aku tgh saket kat umah tue sempat aku kol mr hubby ckp aku rase dah time nak bersalin..then bile dia kol blk tuk tnye btol ke x akak aku yg jawab then dia ckp dah blh gerak blk skrg..dlm kul 2 lbh cmtue..mase otw g spital pun aku sempat sms mr hubby gtau suh drive leklok..xyah panik sgt..

oke sambung blk, dlm dkt kul 5.00pm cmtue aku dah xtahan sgt..tahan contraction siap bunyi lagik..huhu..saket sgt..then dtg doktor laki nak cek bukaan..aku redha la dia buat ape pun..sbb mase tue mmg tgh saket aku x kisah dah..dia cek dah 4cm..ape lg dia trus pecah air ketuban then nurse bawak aku masuk bilik bersalin lepas tue..

aku pun suh nurse panggil mak aku sbb husband kan xde so mak leh masuk la..lepas jek pecah air ketuban tue, otomatik aku rase nak meneran je biler contraction dtg..sungguh weh rase saket tue mcm ko nak buang airbesar sbb tue aku nak teran jek bile saket..huhu..mak aku ckp jgn teran lagi..nurse pun ckp cmtue..dekat kul 6.00pm nurse cek lg dah buka 6cm dah..contractionl g kuat..oleh sbb aku xtahan sgt nurse inject ape ntah kat punggung aku..dan² time tue jgk aku rse mcm ngantuk..sempat la jgk aku tdo dlm mamai smbil rase contraction tue..

then, biler aku rase saket sgt aku gtau mak aku, aku dah nk teran sbb xtahan nurse trus cek dah buka jalan 8cm tros dia suh aku teran..mase tue kul 7.00pm..aku teran 4kali dlm 3 napas..cmnie..
biler rase saket dtg aku teran, then ambik napas then teran pastu ambik napas lg teran lg..penat aku brenti..
mse teran tue nurse gtau kpale baby dah nampak, dia tnye aku nak rase x aku ckp xnak sbb aku tgk concentrate nak teran..huhu
sampai la kali ke-4 aku dah nekad..napas ke-4 aku teran sekuat hati..tros aku rase mcm something kuar panas gitu pastu nurse letak baby atas perut aku..huhu..legaaaaaa...fuhhhh
kuar la Iman kul 7.25pm, berat 2.6kg..

aku smpat pegang kpale Iman..rambut dia Ya Allah lebat sgt..smpai la skrg lepas cukur kejap je tumbuh sehitamnye..huhu..pastu diorg ambik anak aku bwk g mane ntah..lepas tue diorg kuarkan uri then jahit luka..x saket sbb diorg bius..huhu..siap lepas tue bg aku minum milo segelas..best sgt..huhu

lepas dah siap sumer dlm sejam lebih cmtue diorg bwk Iman kat aku..suh aku nyusukan Iman..mase tue mcm x pecaye dah ade baby..aku tgk jek Iman..renung dia..yg aku rase ajaibnye, lepas bersalin aku rase kuat..mcm bertenaga sgt..x letih langsung..pastu dlm kul 9 lebih diorg bwk aku g wad..mse nie encik suami dah smpai..dia masuk je, muke blur..haha
x pecaye la tue dah jadik abah..huhu

mlm tue bermula episod aku sebagai seorang mama..


XOXO
♥ZaZa♥

You Might Also Like

9 kata cinta

  1. Waktu Iman lahir sama ngan `Aish..7.25pm..dan2 tu gak azan berkumandang utk berbuka puasa..huhuhu..

    Gerun kan baca pengalaman org yg da bersalin..tp bile kte rasa sendiri..automatik gerun tu ilang..hehee

    ReplyDelete

  2. ♥ Mummy 'Aish

    -->> yeke yunk..hehe..aku time tue dah lepas maghrib sebab dah lepas raye kan maghrib awal..tau xpe..xdela saket sgt tp saket jgk la..hehe


    ReplyDelete
  3. Baca pengalaman bersalin nie kadng2 wt rasa takut..tp kadang2 rasa best ja bila dah kluar baby kan..? Anak kita..

    Klu kita teran bkn pada masanya tak leh ke?

    Bkn tau sgt bab2 bersalin nie.. takut nk dngr..

    http://fadthnwan.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. kira lama la jgk ek akak dlm labour room tu ekk....zaza yg kjp je neh pon cam nak mati pon ada time tu...

    ReplyDelete
  5. aku x leh imagin if turn aku lak camne...huhu

    ReplyDelete

  6. ♥iella

    -->> Alhamdulillah selamat sudah semuanya..now dugaan nak membesarkan anak pulak..=)

    ReplyDelete

  7. ♥ Puteri Zaza

    -->> same lak name samaran kite..hehe..Alhamdulillah akak boleh dikategorikan senang jgk la bersalin even saket mmg x dpt dielakkan..syukur atas ape yg Allah kurniakan..

    ReplyDelete


  8. ♥ Zie

    -->> InsyaAllah moga dipermudahkan sumer utk ko yunk..yg penting kuat semangat..

    ReplyDelete

♥ TQ tinggalkan jejak anda, Love ♥