Dah Sampai Masa


Assalamualaikum..

Lama betol x menulis..Alhamdulillah sihat..lama menyepi kan..mood x stabil..emosi ntah kemana..hati kacau bilau..Allah, byk sgt yg difikirkan..

Hari nie nk buat confession..hehe..actually dah 23 weeks pregnant..dh nk masuk 6 bln..Alhamdulillah..x dirancang tapi Allah menentukan..walau dah merancang untuk x pregnant dalam masa terdekat..tapi siapa kita klau nak bandingkan dengan kuasa Allah..DIA Maha Besar,,DIA Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita..

Ya, x dinafikan..masa awal tahu..sangat down..down yg keterlaluan..even dgn husband pun x share psl nie..takes two months baru la bgtau dia..tp, yela..suami mesti la tau kan..dia dh blh agak tp well, knowing him yg x pernah memaksa..dia just diam je..i know how lucky i am to have him..tp manusia biasalah..mana sempurna..syaitan x henti menghasut..kdg, i wish jgk this pregnancy x survive mcm yg sebelom nie..ya, teruk kan..tp masa tue x blh berfikir..or berfikir mcm² smpai jd stress..

Tp syukur, husband sgt supportive..dia kata rezeki..kenapa nk tolak..kita dah merancang, tapi Allah bg jgk, ada la tue dia nak uji..nak uji kita nie sebagai hamba-NYA beriman ke tidak pada DIA..lamaaaaaaa..sgt lama untuk ambik masa redha dengan semua nie..dh 5bln kot bru la slowly accept..lgpun kakak iman nak sgt baby..dia nak baby girl..tp mama xtau la syg..instinct mama mmg girl tp Allah knows the best..

Amsyar pun dh blh paham..ada baby dlm perut mama..tp dia kan ganaz..maklumlah boy..lasak..kakak iman pun selalu kne buli dgn dia..perut mama pun selalu kne tepuk kasar dgn dia..sokmo kne warning dgn abah..

Ok, dh xtau nk tulis ape..nanti klau rajin, panjang umur kita jumpa lg..doakan semoga urusan saya dipermudahkan untuk kali nie..


LOVE, 
ZAZA 

 have COURAGE & be KIND

SELAMAT HARI RAYA


Assalamualaikum,

Saya sekeluarga dengan rendah diri memohon ampun dan maaf sekiranya ada salah silap sepanjang menulis di blog ini..semoga raya tahun ini memberi seribu sinar harapan buat kita semua..

Hati-hati balik kampung..biar lambat asal selamat..in shaa Allah, ahad petang kami bertolak ke kampung halaman kelantan darul naim..

Lastly, SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN..


LOVE,
 ZAZA 
 COURAGE & be KIND

Assalamualaikummmmmmmm

1st day of Ramadhan ..bertemu kembali kita setelah lama x bersiaran..hahaha..hari nie mood rajen..siap edit blog lagi..hehe..azam baru? yela tue..kite tgk je nanti..hehe

banyak cerita tapi penyakit M menguasai segalanya..dengan cerita anak teruna dahi berjahit la, kene hfmd lagi la..cerita blk kg la..eh mcm² la..nanti bg random pic jela..

Hero mama, walau berdarah berjujuran tetap maintain nk buat peace..nak gugur jantung mama..now penyebab jatuh iaitu basikal dh kne kuarantin..huhu..dah la time maghrib..abah plak keje..dgn paniknye mama drive sambil menggigil..huhu..dia rilek je..tp jumpa doktor menangis x ingat..bkn sbb sakit..tp takut..hahaha

2 jarum berjahit..smpai skrg parut ada..tanda ye anak..dh bsar kang mama throwback balik..huhu


Picnic..dah lama berlalu..ofcoz sblom puasa..haha


Taman Saujana Hijau Presint 11..


Happy birthday to Mama, me semestinya..haha..sweet 30..kahkah


With beloved husband..gambar gegar anak dara ambik..haha


Sempena birthday mama, mama buat nasik ayam..ajak cik azs dan family dtg mkn..



Kaum Adam..semua kat atas..

 Girls..eh ada sorg teruna terselit..haha..tgk pinggan dia kemain tau..geng gosip, kakak Iman dan Alisha..


Nie pun sama haha..cik azs dan afiif..


 Balik kampung..yeay..seperti date di gambar..Pantai Irama Bachok.. Happy Us..

 Three of them..nyawa, semangat, kesayangan..semoga dilindungi dari segala yang tidak baik..


 Ini plak di Pantai Senak, Wakaf Aik..Nami Island Malaysia..hehe


 Boleh jadi cover album x?hahaha..


Suke pic nie..lawaaaaaaaa ♥♥♥

Tragedi..haha..MC 3 hari..sakit sebulan..huhu..sampai skrg kaki x elok..silap jalan ckt merasa la..

Hari Setiausaha Kementerian Kewangan 2016, 12 Mei 2016..with PA timbalan..


Sesekali posing..haha..

Lots of love dari tuan tanah..hehehe

See u tomorrow..yela tue..haha



LOVE, 
ZAZA 

 COURAGE & be KIND

Panas Baran VS Kurang Sabar



Yes, i admit aku mmg jenis panas baran cepat marah..dr kecik pun mcm nie,,x blh go on klau org buat keje slow, thinking slow..kdg geram sgt tumbuk dinding, patahkan pensil..thats my therapy..sound mcm kategori panas baran yg teruk..yup kdg bende nie jd sbb ko simpan bende lama..then bila dtg ko lepaskan sekaligus..sbb tue kdg cara lepaskan marah tue sgt teruk..menjerit is normal thing for me..kereta pun blh bergegar klau mama jerit..tnye iman x caya..ada saat aku marah sgt, menjerit tangan tumbuk stereng, genggam stereng smpai terangkat lock stereng..

dah cuba tgh marah try cool, istighfar..menjadi la..tp kdg otak xleh pk sgt tros hambur semua..and i is sad sbb sometimes iman jd mangsa..bad mama i am..

skrg tgh ajar iman baca, kira..seriously sgt mencabar utk org yg cepat marah macam aku..bila ajar 2,3 kali x boleh jgk, u know aku akan jd bengang..haha..rasa berkuap dlm kepala nie..sampai tahap aku campak kerusi pun ada..yes btol aku mmg x blh jd cikgu..sgt2 x boleh..

now tgh stress, cemana nak ajar nie..aku blh ajar tp lpas tue aku marah dan aku rase bersalah marahkan dia..tp geram sbb kdg dia main2..bkn x blh tp main..dan sgt menjadi kepantangan aku org x serius mcm tue..fuhhhhhh

so skrg nie cemana..bkn la kata nk push anak sgt utk belajar..tp atleast dia pndai basic..membaca, mengira..yg lain2 kemudian blh blaja..tahun depan darjah 1 dah..stressnya mcm nie..



LOVE,
 ZAZA 

 have COURAGE & be KIND

Kakak Iman Ariana



Okay, today nak cerita pasal kakak Iman plak..hehe..kakak iman mmg kakak yg baik..anak yg baik jgk..cuma manja tue yg terlebih ckt..girl biase la kan..tp kadang manja yang buat mama abah stress haha..

kakak mmg suke tlg mama..skrg dh pndai buat keje masak² such as tlg gaul garam kunyit dekat ayam/ikan..tlg ambik sayur dlm fridge..tlg kopek bawang..yg  biase² jela..yg berkaitan api semua mmg xde la mama nk bg..belom masenye lg ye..

Iman nie mudah terpengaruh pun ye..ade je ckp kawan itu begini la..pastu nk sama mcm kawan tue..pastu cikgu je btol..haha..padahal yg cikgu ckp tue mama dah bgtau hari²..bila cikgu ckp bru nk dgr ye..haha



Nie mama ajak solat sama²..bila solat nga dia mama kena baca kuat ckt la..sbb nk suruh dia ikut..pastu kdg siap bisik, mama slow ckt kakak xleh ikut..haha..padahal tgh solat tue..kihkih..



Telekung nie since dia 2 tahun..huhu..kne beli baru dah nie..getah kain pun dah longgar..senteng sgt dah..nanti paw abah eh..huhu

Semalam tgk tanah kubur dgn dia..yg nabila huda berlakon jd anak derhaka tue..iman nie klau tgk tv mmg dia akan tnye kenapa mcm tue kenapa mcm nie..so semlm nabila huda tue mati muka jd hitam..so dia tnye la mama kenapa muka dia jd mcm tue..aku ckp la sbb dia x dgr ckp mak dia..dia suke marah² mak dia..ckp kuat²..pukul mak dia..Allah marah..Allah x suke anak mcm tue..sbb tue muka dia mcm tue..pastu dia diam kejap..berpk la kot..then tetibe, mama kakak nak mintak maaf..kakak xnak jd mcm tue..so semlm mmg sgt dgr ckp..haha..suruh masuk tdo trus salam mama abah kiss semua masuk tdo..hihi..

pastu pg td sedar tgk dia dok tdo sebelah adik..adik nanges marah, mama perambat balik suh masuk blk..laju je masuk..haha..iman mmg cmtue..sejak 2 menjak nie mmg salu sgt dia sedar pastu masuk bilik aku..kdg tdo bawah kaki..padahal blk dia ngadap blk mama abah..pintu bukak je..tdo pun nampak je mama abah..haih manja btol..

p/s: hari² tnye bila bulan 10..sbb bufday dia bulan 10..haha..bulan depan bufday mama..dia ckp nanti kakak buat kejutan nga abah adik..siap tnye mama nak kek besar ke kecik..nak hadiah ape..haha..sweet sgt awak kakak..abah pun x sweet mcm tue..hihi




LOVE, 
ZAZA 

 have COURAGE & be KIND